Kopriva: kraljica detoxa i zdravlja – Sarajevo Food Dictionary

Kopriva: kraljica detoxa i zdravlja

Kopriva ili žara je biljka koja cvijeta u vrijeme proljeća pa sve do jeseni i možemo je pronaći svugdje oko nas. Gusto je prekrivena dlačicama koje žare na dodir sa kožom.
Dok kopriva ne bira mjesto gdje će rasti, mi možemo i trebamo izabrati mjesto gdje i kad ćemo je brati. Bitno je da bude što dalje od prometnica, da je suho vrijeme i ne navečer kada je koncentracija ljekovitih tvari u biljkama najmanja.
Malo je biljaka koje imaju tako opsežan popis provjerenog ljekovitog djelovanja, što je čini idealnom pogotovo u ovom periodu kada su se mnogi od nas našli u borbi sa proljetnim umorom. Kopriva sadrži 20 puta više vitamina C od zelene salate, te sadrži značajne količine željeza i mineralne soli.
Kopriva je često nepravedno zapostavljena u našoj ishrani, te smo iz tog razloga odlučili izdvojiti je ove sedmice kao neizbježnu namjernicu za pripremu mnogih ukusnih obroka.
Za kuhanje se koriste samo mladi vrhovi od kojih se može pripraviti čitav niz ukusnih jela, od juhe do samostalnog jela, priloga ili salate. Potrebno je znati da je koprivu dovoljno samo preliti vrućom vodom (blanširati) kako bi prestala žariti.
Izdvajamo dva popularna i brza recepta za vas:

Krem juha od koprive

Sastojci: 50 g svježih listova koprive, 50 g krompira, 20 g celera, 100 ml vrhnja za kuhanje, 300 ml vode, so i biber po želji.
Priprema: Operite i očistite na kockice narezan krompir i celer pa ga skuhajte u slanoj vodi. Povrću dodajte prethodno u vreloj vodi kratko poparenu (blanširanu) koprivu koju ste izvadili iz vruće vode i naglo ohladili u hladnoj vodi s ledom (kako bi sačuvala zelenu boju).
Sve zajedno dobro izmiješajte mikserom, dodajte vrhnje so i biber i po potrebi izmiješajte.

Uljevak od koprive

Sastojci: 250 g koprive, 4 jaja, 200 grama mladog sira, 200 ml pavlake, 4 dcl jogurta, ½ kg brašna ( kukuruznog ili pšeničnog), 1 kesica praška za pecivo (12-15 g), 1 supena kašika soli, 1 šolja mlijeka za preljev.
Priprema: Koprivu na par minuta preliti kipućom vodom, tako vas neće peckati kada je budete sjeckali. Za to vrijeme umutiti mikserom najprije jaja, dodati mladi sir, zatim pavlaku i jogurt.
U međuvremenu ocijediti koprivu i sitno je nasjeckati te dodati umućenoj smjesi i na kraju dodati brašno sa praškom za pecivo i so. Smjesu izliti u pomaštenu tepsiju (a možete samo na dno tepsije staviti papir za pečenje) i peći na 200 stepeni dok ne dobije zlatnožutu koricu. Kada je pečeno, zaliti  sa 1 šoljom mlijeka i vratiti par minuta ponovo u rernu.
Prijatno!


author
Piše: SFD
Newsletter
Let's get social

© 2017 - 2018. Sarajevo Food Dictionary