Ramazan u Sarajevu – Sarajevo Food Dictionary

Ramazan u Sarajevu

Kažu da je Sarajevo specifičan grad, gdje se spajaju kulture istoka i zapada. Samim tim mjesec ramazana je u ovom gradu drugačiji i jedinstven. Sarajevo je spečifično i po svojim “mahalama”. Nastale su dolaskom Osmanlija na ove prostore ,te su ova naselja  specifična u tome što okružuju Baščaršiju koja čini jezgro starog grada. U mahalama je bio svojstven kult komšiluka bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. I danas se tradicija Sarajevskog ramazana najviše osjeti baš tu.
Male autentične pekare tada počnu da rade punom parom jer  je somun za Sarajevo još jedan neizbježan dio obroka tokom ovog mjeseca. Somun je pecivo od bijelog brašna, okruglog oblika i peče se u pekarama obično na kamenoj podlozi od vatrostalnog kamena, koja visokom temperaturom omogučava da se brzo ispeče, te time i dobija svoj oblik.

Somun se za vrijeme islamskog vjerskog mjeseca ramazana posipa čurekotom, te je sastavni dio obroka nakon posta.
Prije samog zalaska sunca i završetka posta za taj dan ,ispred ovih tradicionalnih I autentičnih pekara može se vidjeti veliki red kada komšije strpljivo čekaju, rezmjenjujući možda pokoji recept jela kojeg su tog dana pripremili za svoje porodice i najbliže. Sa zalaskom sunca i simboličnim pucnjem topa na Žutoj tabiji iznad grada, Sarajevsku dolinu ispune ezani dok se pale kandilji na džamijama. Komšje, prijatelji i porodice tada napuštaju ulice svojih mahala sa somunima osiguranim u rukama kako bi započeli iftar. Iftar uglavnom čine tradicionalna bosanska jela  kojima Sarajevo Food Dictionary predaje posebnu pažnju u svojim izdanjima.

Ukoliko se vrijeme iftara ipak odluči provesti vani onda je Baščaršija neizbježan dio grada gdje restorani sa puno truda ljubomorno čuvaju svoje tajne sastojke za pojedine recepte i tako nastavljaju sa zdravim nadmetanjem u ukusu i kvaliteti. Nakon iftara Baščarsija i dalje nastavlja da pruža ugođaj ovog vjerskog praznika sa bosanskim kahvama i poslasticama na svakom svom čošku.
Sarajevo Food Dictionary ovim putem želi svim svojim pratiocima koji će obilježiti predstojeći mjesec Ramazana, miran i ispunjavajući praznik.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary