Gluten – free Night u restoranu Toplik – Sarajevo Food Dictionary

Gluten – free Night u restoranu Toplik

Sarajevo Food Dictionary je prošlog mjeseca započeo sa organizacijom zdravih evenata tokom proljetne sezone, koje će kroz naredni period ljetne sezone također nastaviti predstavljati sarajevskoj publici.

U ponedjeljak 21.05. održao se prvi „Gluten free Night“ event u prelijepom i autentičnom ambijentu ribnjaka „Toplik“. Meni u sklopu ovog eventa bio je baziran isključivo na namirnicama iz plastenika i domaćeg uzgoja Ribnjaka, te pomno pripremljenih jela od strane kuhara restorana – od domaćeg bezglutenskog peciva, voća i povrća koje se služilo u sklopu menija, do domaće pastrmke koja je bila glavna zvijezda predjela i glavnog jela, pa čak i domaćih prirodnih sokova bez šećera, te izuzetne bezglutenske slastice.

Sarajevo Food Dictionary je u dogovoru sa vrhunskim kuharima Toplika osmislio bogat meni koji je nekontaminiran od glutenskih tragova poslužen gostima eventa koji su dijelom usitinu bili osobe sa stanjem celijakije, ukjljučujući i porodice sa malom djecom kojima je event značio uživanje u određenim namirnicama koje inaće ne mogu pronaći na redovnoj ponudi sarajevskih restorana.
Na meniju je u sklopu prvog slijeda servirano predjelo u vidu domaće paštete od pastrmke aranžirane u ruži podjednako na domaće pravljenom kroketu od lanenog sjemena te mekanom crnom bezglutenskom hljebu, popraćene karameliziranim crvenim lukom i svježom rukolom. Pored gastronomskog užitka, predjelo je bilo i vizuelna slastica.

 

Meni se dalje nastavio posluživati toplim predjelom, „Friuling“ krem supom od povrća komplimentiranom kozijim sirom i mladim svježim špinatom koji su joj dali izvrsnu notu.

Nakon kratkog predaha, koji  je svim prisutnima otvorio apetit, servirano je i glavno jelo – file pastrmke u maslinovom ulju uz mediteranski prilog od blitve te miksa mariniranog povrća od mrkve i cvekle popraćen malim domaćim bezglutenskim mafinima.

Gosti eventa, uprkos obilnim porcijama koje su se služile od samog početka, nisu mogli odoliti dezertu iz redovne ponude Ribnjaka, vrhunskim kolačem „čokoladna avantura“ sačinjen od više vrsta čokolade koje su se u savršeno pripremljenoj smjesi topile preljevom od vanilinog sosa sa šumskim voćem.

Nevjerovatna kiša taj dan je onemogućila goste da uživaju u eventu u prekrasnoj bašti Toplika, no to nije učinilo da atmosfera manjka niti u jednom trenutku u unutrašnjosti objekta gdje su se gosti zadržali do kasnih većernjih sati.

Sarajevo Food Dictionary će u narednom periodu ljetne sezone, do mjeseca septembra, organizovati jos tri „Gluten free Night“ eventa u prekrasnim baštama sarajevskih restorana gdje će broj gostiju biti ogranićen na manje grupe kako bi svaki put podigli standarde kvalitete posluženih menija za ljestvicu više.

Vaš Sarajevo Food Dictionary!


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary