Ramazanski recepti: SFD vam predlaže iftarski meni – Sarajevo Food Dictionary

Ramazanski recepti: SFD vam predlaže iftarski meni

Za današnji iftar Sarajevo Food Dictionary vam predlaže sljedeća jela i slastice:

Begova čorba

Sirnica 

Tufahije

Begova čorba

Sastojci: (5 osoba)

  • 50 dag kokošijeg mesa
  • 10 dag mrkve
  • 5 dag celera
  • 5 dag peršunovog korijena
  • 10 dag bamije
  • 2 dag riže
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 3 žumanjka
  • sol
  • limunov sok

Priprema:

Oprano kokošije meso zalijemo hladnom vodom i pristavimo kuhati. Dodamo sol, očišćeno povrće i polako kuhamo. Kad je meso mekano, odvojimo ga od kostiju, juhu procijedimo, a meso i povrće izrežemo na komadiće. Posebno skuhamo rižu i ocijeđenu dodamo čorbi. Bamiju najprije namočimo u vreloj vodi i također dodamo čorbi. Čorbu kuhamo još nekoliko minuta, zakiselimo je i po potrebi dosolimo. Lonac skinemo s vatre da juha prestane vreti i zgusnemo je s kiselim vrhnjem i žumanjcima. Kad se čorba jednom zgusne, više ne smije zakuhavati, jer može vrlo brzo zagorjeti i prihvatiti se za dno lonca.

Bamija je vrsta dragocjenog i veoma traženog povrća. Smatra se ljekovitom . Prodaje se svježa, sušena ili konzervirana u salamuri.

Begova čorba može se poslužiti kao samostalno jelo, naročito ako je dovoljno gusta. Ova se čorba može pripremiti od raznih vrsta mesa: telećeg, janjećeg, kozjeg i kokošjeg.

Sirnica

Neizostavno jelo u bosanskoj kuhinji je pita sirnica. Neki kažu da je sirnica kraljica pita. Iako izgleda jednostavno pripremiti sirnicu, ipak, sirnica se razlikuje od “ruke do ruke”. Naš prijedlog izgleda ovako:

Sastojci:

  • 4 jufke
  • 300g sira, mladog
  • 3 jaja
  • sol
  • 600 g kajmaka
  • 150g maslaca

Priprema:

U zdjeli dobro umutite jaja pa dodajte sir i sol. Sve dobro izmiješajte.Razvucite jufke na brašnjavoj površini i prekrijte sa redovima smjese od sira tako da jufke možete rolati.

Urolajte jufke i složite u kovrte u podmazanu posudu za pečenje.Rastopite ostatak maslaca i pomiješajte sa kajmakom pa sa pola smjese premažite jufke.

Stavite pitu u pećnicu i pecite 30-40 minuta ili dok ne bude pečena.Izvadite pitu iz pećnice, premažite sa ostatkom smjese od kajmaka i vratite ponovo u pećnicu da se malo zapeče.

Izvadite, ostavite da ohladi a zatim poslužite.

Tufahije

Sastojci:

  • 1,5 kg jabuka srednje veličine,
  • 200 g šećera,
  • 80 g oraha,
  • bjelanjak,
  • limun,
  • 1 l vode,
  • 2 vanilin šećera,
  • 2 dl šlaga

Priprema:

Jabuke očistite, ogulite i izdubite im sredinu, a kore sačuvajte. Stavite ih kuhati u kipuću vodu s 50 g šećera, vanilin šećerom i limunovim sokom. Kad su kuhane, izvadite ih, a vodu ne bacajte već dodajte preostali šećer i kore od jabuka. Kad sirup prokuha, procijedite ga i ohladite. Kuhane jabuke nadjenite mješavinom tučenog bjelanjka, mljevenih oraha i vanilin šećera, stavite u lim za pečenje i pecite oko 15 minuta na 180 stepeni. Prelijte ih sirupom i tučenim vrhnjem.

Uz sve to, na iftarskom stolu važno je da se nađe vrč vode, kiselo mlijeko, svježa povrtna salata i ramazanski somuni.

Prijatno!


author
Piše: SFD
Newsletter
Let's get social

© 2017 - 2018. Sarajevo Food Dictionary