Jalan japrak – Sarajevo Food Dictionary

Jalan japrak

 • 20tak listova vinove loze
 • stručak peršuna (stručak je koliko stane u ruku kad se uzme kao buket)
 • stručak mente (isto vrijedi kao i za peršun)
 • stručak mladog luka 
 • šolja riže
 • so
 • biber
 • ulje
 1. Listove vinove loze složiti jedan na drugi u šerpu, zaliti vodom i poklopiti tanjirićem, da ih voda vrenjem ne bi polomila. Gotovi su kada se peteljka lista moze zgnječiti prstima. Ohladiti ih.
 2. Prodinstati mladi luk, dodati fino nasjeckani peršun i mentu, dodati i nekuhanu rižu te posoliti i pobiberiti. Ostaviti da se ohladi.
 3. Eh sad rolamo! Na sredinu lista stavimo malo nadjeva, ne previše jer će riža pri kuhanju dobiti na volumenu. Prebacimo dio lista sa lijeve strane, prebacimo dio lista sa gornje strane, te sa one bliže nama, te preostali dio lista koji nam je sa desne strane prstom uguramo u smotuljak. E voila.
 4. Slažemo ih fino/sistematski u šerpu, te dolijevamo vode recimo prsta dva iznad i stavimo na tihu vatru da vrije nekih 40tak minuta. Preko njih staviti opet tanjir i nešto teže da se ne bi odmotavali. Pratiti količinu vode da ne bi isparilo i zagorilo.
 5. Ohladiti ili jesti toplo kako kome odgovara.

Zanimljiva činjenica: Turci ovo jelo zovu yalangi što znači lažno, a lažno je jer nema mesa.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary