Supa od pečene mrkve – Sarajevo Food Dictionary

Supa od pečene mrkve

Sastojci:

1/2 kg mrkve
stručak celera
stručak peršuna
malo kopra
5 češanja bijelog luka
kašičica kurkume
pola jabuke
komad đumbira
So
Biber
Maslinovo ulje

1. Mrkvu očistiti, isječi na manje komade, te začiniti uljem, soli i biberom. Zgnječiti bijeli luk, sve skupa izmiješati i ubaciti na 20-25min u već zagrijanu rernu na 200 stepeni.

2. Gotova je kad je postane mekanija i karamelizirana. Razlog što mrkvu pečem, a ne kuham, je što pečenje daje mrkvi slatkoću i učini ukus dosta kompleksnijim.

3. Nakon što je izvadimo iz rerne, stavimo je u šerpu, dodamo komadić đumbira, pola jabuke nasječene na kockice i dodamo peršun, celer i kopar. Bitno je naglasiti da ovaj dio zelenih sastojaka treba dodavati po svom ukusu, ja volim da ih ima više.

4. Dodamo par čaša vode, zavisno od gustoće koju želimo postići.

5. Ukusu će doprijenijeti i da ‘iscijedite’ bijeli luk koji se pekao sa mrkvom. Tako ispečen, on neće imati onako jak ukus, nego više se sljubiti sa slatkoćom mrkve.

6. Dodamo malo soli i bibera i naravno kurkume.

7. Sve smiksati štapnim mikserom.

8. Kod serviranja supu posuti sjemenkama i vrhnjem po izboru.

9. Uživajte!

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary