Baba ganoush – Sarajevo Food Dictionary

Baba ganoush

Sastojci:

1 veliki patlidžan

1 mala kašika tahina (susamova pasta)

Sok od pola limuna

2 kašike maslinovog ulja

1 češanj bijelog luka

So

Biber

¼ kašičice kajenskog bibera ili čilija

Priprema:

  1. Patlidžan premazati uljem, i staviti u zagrijanu rernu od 180 stepeni na 45min dok ne postane mekan.
  2. Izvadit ga iz rerne, ostaviti sa strane da se ohladi i oljuštiti ga. U ovoj fazi patlidžan je mekan, i koža lako spada sa njega.
  3. Tako oguljenog nožem ga grubo nasiječi, politi limunovim sokom, malo posoliti i imate salatu od pečenog patlidžana, koja je idealna za vruče dane. Ali mi sa receptom idemo dalje…
  4. Grubo nasječeni patlidžan staviti u blender, dodati maslinovo ulje, bijeli luk, tahin, biber i kajenski biber ili čili.
  5. Sve to izmiksati, prebaciti u posudu za serviranje. Poslužiti sa krekerima, svježim povrćem, dvopekom ili hljebom. Et voila.

SAVJET: Tahin je izuzetno bogat kalcijem. Možete napraviti svoj domaći tako što u blender ubacite prepečena zrna susama (200gr), maslinovo ulje (20-30gr) i miksate dok ne dobijete finu pastu.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary