Čokoladni kolač od tikvica – Sarajevo Food Dictionary

Čokoladni kolač od tikvica

Sastojci:

2 šolje brašna

½ šolje kakaa nezaslađenog

1 kašičica soli

1 kašičica sode bikarbone

½ šolje ulja

1 ½ šolja šećera

1 vanilin šećer

2 šolje izrendane tikvice

1 šolja oraha ili nekog drugog koštunjavog voća, samljeveno ili grubo nasječeno (opcionalno)

3 kašike vruče vode po potrebi

 

VAŽNO: Kolač nema ukus tikvica, one su samo tu da bi isti učinile sočnim.

Priprema:

  1. Upaliti rernu na 180o
  2. U posudu sastaviti sve suhe sastojke, osim šećera – brašno, kakao, so i sodu bikarbonu. Promješati da se sastojci sjedine.
  3. U drugu posudu stavit ulje, šećer i vanilin šećer – promiješati.
  4. Sjediniti dvije smjese i dodati tikvice i orahe, ukoliko ste se odlučili za iste. Smjesu će u ovom momentu biti teško miješati, i možete dodati kašiku dvije vode. Jako je bitno da voda koju ste dodali samo pomogne oko sjedinjavanja sastojaka. Smjesa mora biti gušća, jer će pri pečenju tikvice pustiti vlažnost, i kolač će biti i više nego sočan.
  5. Prebaciti smjesu u tepsiju (23x23x5cm) u koju ste stavili papir za pečenje, premazali uljem i kakaom. Spatulom namjestite smjesu da bude jednako raspoređena u tepsiji.
  6. Pecite kolač 25-35 minuta. Nemojte ga prepeči!

 

TIP: Možete ići korak dalje pa ga, kada se ohladi, preliti čokoladom. Ovaj kolač stvarno morate probati, jer je jednostavan i sam od sebe jako efektan i nemoguće se zasititi punoće ukusa.

 

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary