Sladoled od crnog čaja – Sarajevo Food Dictionary

Sladoled od crnog čaja

Sastojci: 

30gr crnog čaja
kora polovine limuna
230 ml kokos vrhnja, može se koristiti i obično vrhnje za kuhanje
230 ml mlijeka
150gr kristal šećera
6 žumanjaca

Priprema:

  1. Čaj limunovu koru, vrhnje i mlijeko staviti u šerpu na vatru i zagrijavati do momenta dok ne počne da isparava, ne da vrije. Nakon toga skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi, te kad se ohladi procijediti.
  2. Na drugoj strani uzmemo žumanjca i šećer i umutimo da postane pjenasto.
  3. Procijeđenu smjesu vratimo na vatru, umješamo žumanjca i šećer te miješamo dok ne počne da se zgušnjava. Tada sklonimo sa vatre ostavimo da se ohladi i tako ohlađenu tekuću smjesu stavimo u za to predviđenu posudu i u zamrzivać na par sati. To je to.
  4. Tekstura ovog sladoleda je jaaaako kremasta, i ukus je fantastičan. Ja ga volim poslužiti sa malinama i kokos čipsom.

Napomena: Čajeve uzimam u Franz and Sophie i to je obično čaj koji se zove Sarajevo. Idealan je i receptura je orginalna.  Njihovi čajevi su organski i uvijek svježi. Preporučujem ih!

Za ovaj sladoled možete koristiti bilo koji čaj, može i voćni i biljni – izbor je vaš. Ali najljepši mi je ispao baš sa crnim čajem.

A sa preostalim bjelanjcima od 6 jaja, napravite bijeli proteinski omlet za doručak.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary