Rolat od tikve – Sarajevo Food Dictionary

Rolat od tikve

Tijesto
¾ šolje brašna 
½ kašićice praška za pecivo
½ kašićice sode bikarbone
½ kašićice cimeta
Prstohvat soli

2 veća jajeta
1 šolja šećera
1 šolja pirea od tikve, najbolja bi bila Hokkaido

Fil

200gr kremastog sira
1 šolja šećera u prahu
Sok od pola limuna
Kora od pola limuna narendana

 

  1. Pomješajte suhe sastojke u jednu posudu, a mokre u drugu, zatim ih sve spojite. Pripremite pleh što veći, stavite na njega papir za pečenje, te izlijte smjesu. Papir za pečenje treba da je namaščen, i posut brašnom. Pecite na 190 stepeni 15tak minuta, napredak provjerite poznatim testom čačkalice (ako izvadite čačkalicu a ona je čista znaći da je biskvit spreman).
  2. Kada je pečenje završeno, biskvit prebacite na krpu, te oprezno odlijepite papir za pečenje. Zatim biskvit uz pomoć krpe srolajtei ostavite smotan u krpi. Jako je bitno da se ovo radi dok je biskvit vruč, jer tako ćete jedino uspjeti napraviti rolat, a da smjesa ne ispuca.
  3. Dok čekate da se ohladi, u posudu stavite sastojke za kremu, umutite da bude lako razmazivo.
  4. Nakon što se ohladi, odmotajte ga i namažite kremom od sira. Namazan i srolan rolat omotajte plastičnom folijom i ostavite oko sat vremena prije nego ga odmotate i prekrijete štaubom aka šećerom u prahu. Možete ge poslužiti sa kafom, čajem ili čak za doručak. Bon Appetit!
Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dota pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary