Kladdkaka – švedski čokoladni kolač – Sarajevo Food Dictionary

Kladdkaka – švedski čokoladni kolač

Sastojci:

350gr šećera

3 jajeta

130gr brašna

55gr nezaslađenog kakaa

1 vanilija šećer

Malo soli

135gr putera

Priprema:

  1. Malo putera iskoristiti da bi zamastili pleh i na tu masnoću staviti malo kakaa, da se kolač lako odlijepi kada bude gotov – mora se razmisljati unaprijed.
  2. Upalite rernu na 180oC.
  3. Istopite puter na slaboj vatri.
  4. U drugu posudu spojite suhe sastojke i pomješajte ih da dobijete jednoličnu smjesu u koju trebate dodati puter i sve izmješati mikserom.
  5. Dodavati jaje po jaje.
  6. Smjesa će vam biti malo gušća ali to je znak da će finalni proizvod na kraju na kraju biti sa koricom vani a unutra mekan i ‘gumast’.
  7. Stavite smjesu u pripremljeni kalup pa u rernu.
  8. Potrebno je oko 25 – 30tak min, i da na kraju pečenja ima koricu koja je ispucala.
  9. Pospite ga šećerom u prahu.

SAVJET: Možete ga odmah jesti, i potrebno je samo sladoled kupiti i na vruč komad staviti kuglu – da se sama snađe.

Sam kolač je po sebi dosta jednostavan, unutra možete ubaciti maline, sjeckane lješnjake, orahe…

Niti jedan razlog ne postoji da ga ne napravite bar jednom.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Newsletter
Let's get social

© 2017 - 2018. Sarajevo Food Dictionary