Domaći krekeri – Sarajevo Food Dictionary

Domaći krekeri

2 kašike ovsenih pahuljica

2 kašike suncokretovih sjemenki

1 kašika pečenih badema grubo usitnjenih

2 kašike susama

2 kašike brašna

½ kašičice soli

½ praška za pecivo

1 do 2 kašike kisele vode

 

  1. Sve sastojke pomješajte u jednu zdjelu. Oprezno dodajte kiselu vodu, jer smjesa ne smije da bude preljepljiva. Dobro pomješajte. Smjesa treba da bude konsistentna, i pomalo suha.
  2. Zagrijte tavu i stavite malo ulja.
  3. Uzmite smjese onoliko koliko je dovoljno da formirate kuglu u ruci i da laganim pritiskanjem je stanjite na veličinu dlana, i debljinu od centimetar ipo. Stavite u tavu. Pomoći će vam da ruke malo pobrašnite prije nego uzmete dio tijesta.
  4. Dovoljno je peći kreker oko 3 minute s jedne strane i 3 minute s druge strane.
  5. Krekere možete poslužiti sa puterom, sirom, ili bilo kojom drugom kombinacijom koja vama odgovara. Prijatno! J

SAVJET: Vi možete odabrati neku drugu kombinaciju sjemenki, bitno je samo da ako se odlučite za bademe ili indijske orahe da usitnite da bi kreker imao ujednačen oblik.

Ove krekere možete praviti I u rerni, ali pošto ja obično pravim jedan do dva krekera, odlučim se koristiti tavu. Ukoliko ih pravite u rerni, zagrijte rernu na 200oC, i pecite krekere 10 do 15 minuta.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary