Pita od jabuka – Sarajevo Food Dictionary

Pita od jabuka

SASTOJCI:

Ovo je mjera za tepsiju dimenzija 23x23x5cm.

½ kg jabuka kiselo-slatkih

2 kašike šećera

½ kašičice cimeta

1 vanilin šećer

¼ kašičice limunove kore

Malo soli

60gr mekanog putera

3 kašike brašna

2 kašike zobenih pahuljica (onih više izmrvljenih)

2 kašike šećera (bilo bi dobro smeđeg jer on ima kompleksniji ukus)

2 kašike koštunjavog voća (opcionalno)

PRIPREMA:

  1. Upalite rernu na 180o
  2. Jabuke ogulite, i nasijecite na kockice.
  3. Nasječene jabuke prebacite u posudu u koju ćete dodati šećer, cimet, pola vanilin šećera, prstohvat soli i limunovu koru. Izmiješajte dovoljno dobro da svaki komadić jabuke bude prekriven mješavinom začina. Kada završite posudu stavite sa strane.
  4. U drugu posudu stavite brašno, prstohvat soli, zobene pahuljice, šećer i koštunjavo voće, ukoliko ste se odlučili da ga koristite, i puter. Sve dobro izmiješajte. Smjesa će izgledati malo suha, ali bitno je da bude što je moguće homogenija.
  5. Jabuke prebacite u pleh, rasporedite ravnomjerno, i prespite tijesto preko, trudeći se da bude što ravnomjernije, i da ostane na vrhu iznad jabuke. Preko tijesta saspite ostatak vanilin šećera.
  6. Ubacite u rernu i nekih 25min pecite. Znaćete da je gotovo kada gornji sloj bude smećkast i hrskav. Mirisaće nevjerovatno.
  7. Kada je gotov, poslužite ga toplog sa sladoledom. Izgledom će biti dosta neugledan, jer neće dobiti nikakvu formu, ali ukusom prati najkompleksnije pite od jabuka.

SAVJET: Vi možete se odlučiti za manje ili veće posude u kojima bi pripremali ovaj desert. Ne možete pretjerati s jabukama a ni s tijestom. Tako da je na vama da odlučite šta vam prije najviše.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary