Pita od jabuka – Sarajevo Food Dictionary

Pita od jabuka

SASTOJCI:

Ovo je mjera za tepsiju dimenzija 23x23x5cm.

½ kg jabuka kiselo-slatkih

2 kašike šećera

½ kašičice cimeta

1 vanilin šećer

¼ kašičice limunove kore

Malo soli

60gr mekanog putera

3 kašike brašna

2 kašike zobenih pahuljica (onih više izmrvljenih)

2 kašike šećera (bilo bi dobro smeđeg jer on ima kompleksniji ukus)

2 kašike koštunjavog voća (opcionalno)

PRIPREMA:

  1. Upalite rernu na 180o
  2. Jabuke ogulite, i nasijecite na kockice.
  3. Nasječene jabuke prebacite u posudu u koju ćete dodati šećer, cimet, pola vanilin šećera, prstohvat soli i limunovu koru. Izmiješajte dovoljno dobro da svaki komadić jabuke bude prekriven mješavinom začina. Kada završite posudu stavite sa strane.
  4. U drugu posudu stavite brašno, prstohvat soli, zobene pahuljice, šećer i koštunjavo voće, ukoliko ste se odlučili da ga koristite, i puter. Sve dobro izmiješajte. Smjesa će izgledati malo suha, ali bitno je da bude što je moguće homogenija.
  5. Jabuke prebacite u pleh, rasporedite ravnomjerno, i prespite tijesto preko, trudeći se da bude što ravnomjernije, i da ostane na vrhu iznad jabuke. Preko tijesta saspite ostatak vanilin šećera.
  6. Ubacite u rernu i nekih 25min pecite. Znaćete da je gotovo kada gornji sloj bude smećkast i hrskav. Mirisaće nevjerovatno.
  7. Kada je gotov, poslužite ga toplog sa sladoledom. Izgledom će biti dosta neugledan, jer neće dobiti nikakvu formu, ali ukusom prati najkompleksnije pite od jabuka.

SAVJET: Vi možete se odlučiti za manje ili veće posude u kojima bi pripremali ovaj desert. Ne možete pretjerati s jabukama a ni s tijestom. Tako da je na vama da odlučite šta vam prije najviše.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dota pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary