Kari s bamijom i slanutkom – Sarajevo Food Dictionary

Kari s bamijom i slanutkom

Sastojci:

½  lančića bamije (suha bamija nanizana na konac)

Dvije kašike sirčeta

Konzerva slanutka

1 kašika karija

1 glavica luka

1 mrkva

1 paradajz

1 kašika pavlake

Priprema:

  1. U jednu šerpu stavite vodu, sirće i ubacite bamiju. Ubacite je cijelu s koncem. Nakon 15tak minuta, upiće dosta vode i postati mekša. Isperite je i lagano bez napora je skinite s konca na tanjir.
  2. U dublju tavu stavite malo maslinovog ulja i luk, te pržite dok ne posmeđi. Prebacite luk na tanjir pored bamije, te dodajte još malo ulja i na to stavite kari u prahu, neka se malo ispeče neka promjeni bolju. Na ovaj način mu se pojača ukus.
  3. Vratite luk, ubacite nasječenu mrkvu, oguljen i nasječen paradajz i jednu šolju vode.
  4. Nakon 5 min kuhanja dodajte i bamiju i pola konzerve slanutka. I naravno pratite količinu vode u tavi, i da li je povrće skuhano, ako nije dodajte još vode.
  5. Tokom kuhanja bamija će krenuti otpuštati svoju sluz i tako činiti umak više gustim.
  6. Nakon 15 minuta kuhanja, možda je potrebno malo soli, bibera ili nekog drugog začina, opet  sve u zavisnosti od vašeg ukusa.

TIP: Servirati možete uz pita hljeb, ili uz nudle ili uz krišku običnog hljeba, i preporučujem kašiku pavlake odozgo da malo raznježi kari. PrijatnoJ

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary