Kari s bamijom i slanutkom – Sarajevo Food Dictionary

Kari s bamijom i slanutkom

Sorry, this entry is only available in Boşnakça and Amerikan İngilizcesi. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Sastojci:

½  lančića bamije (suha bamija nanizana na konac)

Dvije kašike sirčeta

Konzerva slanutka

1 kašika karija

1 glavica luka

1 mrkva

1 paradajz

1 kašika pavlake

Priprema:

  1. U jednu šerpu stavite vodu, sirće i ubacite bamiju. Ubacite je cijelu s koncem. Nakon 15tak minuta, upiće dosta vode i postati mekša. Isperite je i lagano bez napora je skinite s konca na tanjir.
  2. U dublju tavu stavite malo maslinovog ulja i luk, te pržite dok ne posmeđi. Prebacite luk na tanjir pored bamije, te dodajte još malo ulja i na to stavite kari u prahu, neka se malo ispeče neka promjeni bolju. Na ovaj način mu se pojača ukus.
  3. Vratite luk, ubacite nasječenu mrkvu, oguljen i nasječen paradajz i jednu šolju vode.
  4. Nakon 5 min kuhanja dodajte i bamiju i pola konzerve slanutka. I naravno pratite količinu vode u tavi, i da li je povrće skuhano, ako nije dodajte još vode.
  5. Tokom kuhanja bamija će krenuti otpuštati svoju sluz i tako činiti umak više gustim.
  6. Nakon 15 minuta kuhanja, možda je potrebno malo soli, bibera ili nekog drugog začina, opet  sve u zavisnosti od vašeg ukusa.

TIP: Servirati možete uz pita hljeb, ili uz nudle ili uz krišku običnog hljeba, i preporučujem kašiku pavlake odozgo da malo raznježi kari. PrijatnoJ

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, djevojka čiji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te u kombinaciji sa kuhanjem, unosi zadovoljstvo u moju svakodnevnicu. Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu. Volim sve kuhinje, kao i načine ishrane, tako da će svako pronaći nešto što smatra interesantnim i ukusnim.

Više o ovom blogu možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch i web stranici www.pitchinthekitch.com


author
By Pitch in The Kitch
Newsletter
Let’s get social

© 2017 - 2018. Sarajevo Food Dictionary