Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Franz & Sophie – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary predstavlja: Franz & Sophie

Drevne kulture su nalazile smiraj i mudrost u čaju. Nažalost, u našim kulturama čaj se koristi samo u slučaju neke bolesti ili prehlade. Razlog tome je što je vrijednost čaja nepoznanica, kao i cijeli svijet ovog napitka koji u sebi krije mnogo više od napitka za teške dane. Franz & Sophie je prodavnica visokokvalitetnih čajeva, prva u Sarajevu, a i u Bosni i Hercegovini. Njihov lajt motiv jeste pokazati da zdravlje i užitak idu jedno s drugim.

Razbijanju stigme o čajevima doprinosi izbor, kao i informacija da se isti nabavljaju od najprestižnijih proizvođača na svijetu. Naravno personal Franz & Sophie ne luta u mraku, svaka vrsta je pomno odabrana jer iza rada ove ekipe stoji velika educiranost. Vlasnik čajdžinice je Adnan Smajić, koji je po ‘prvoj’ profesiji ljekar, međutim odlučio se okrenuti svojoj istinskoj ljubavi – čajevima, te tako postao prvi bosanskohercegovački certificirani somelijer za čajeve. E od tog čovjeka se svašta može naučiti!

FUN FACT: Da li ste znali da su crni i zeleni čaj pravljeni od iste biljke, te da se samo razlikuju u obradi lišća?!

Enterijer je opremljen velikim asortimanom porculana i drugog suđa koji se koristi za pripremu ili serviranje čaja. Čajnici, šolje, kutije za pohranjivanje čaja, cjediljke, filteri, grijači za čajnike… sve su to vrlo koriste stvari za uživanje u čaju, ali i orginalne ideje za poklone. Odaberite da budete vi ta osoba, koja će nekome otkriti prostrani svijet čaja.

Pored čaja, Franz & Sophie nudi razne organske začine. Možete naći i mješavinu za kuhano vino, koja kada je prvi put probate, otvara novu dimenziju okusa i mirisa. Ovdje možete probati i pink latte, kao i golden milk.

Pri ulasku u Franz & Sophie dočeka vas uvijek raspoloženi Adnan, i prekrasne arome tek spremljenog čaja. Bitno je naglasiti da ovdje uvijek možete probati bilo koji od čajeva koji su izloženi. Čajevi se nalaze u metalnim kutijama na drvenim policama. Na svakoj kutiji na papirnatoj etiketi su navedeni sastojci čaja. Iznenadili biste se kad bi vidjeli o kojem se dijapazonu sastojaka radi – biber, cimet, klinčići, kora narandže, đumbir, limunska trava, egzotični cvjetovi…

Na etiketama s crnom bojom nalaze se crni čajevi, na onima sa zelenom zeleni čajevi, a na onima s crvenom rooibos. Naravno ima tu preko 250 vrsta čajeva, koje ćemo ostaviti vama da otkrijete.

FUN FACT: Znate li da rooibos nije čaj, nego grmolika biljka, čiji listići liče na sitno trnje koje kad se potopi u vruću vodu daje crvenu tekućinu slatkastog mirisa, čiji su zdravstveni benefiti mnogobrojni. Rooibos nema kofeina u sebi pa ga možete piti i naveče.

Navratite i opustite se uz mirise i okuse čaja, kao i čajnu biblioteku, koja upotpunjuje cijeli doživljaj.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X