Sarajevo Food Dictionary preporučuje: Penne al’arrabbiata iz Vapiano-a – Sarajevo Food Dictionary

Sarajevo Food Dictionary preporučuje: Penne al’arrabbiata iz Vapiano-a

Italija je zemlja kojoj se mnogo zavidi u izboru namirnica, koje se biraju za pripremu najukusnijih tradicionalnih jela. Kako i ne bi, jer u grupu talijanskih specijaliteta spadaju najpoželjnija jela današnjice: pizza, pasta, rosiotto, brusketi i najkremastiji deserti servirani s najukusnijom talijanskom kafom. Samo razmišljanje o ovim jelima uljepša dan.

Vapiano radi upravo to. Od prekrasnih svježih sastojaka, pravi sve što treba da bi prikazao Italiju u najljepšem svjetlu, te stvorio i zadržao nove i stare vjerne pratioce ovog moćnog lanca hrane koji je prisutan u 31 zemlji u svijetu sa 175 restorana.

Cijeli doživljaj počinje ulaskom i uzimanjem kartice, koristeći je za naručivanje pića i hrane, koje na izlazu plaćate. Vapiano je stvorio jedan svijet u kojem je vaše da se opustite i uživate u mirisima i okusima Italije. U restoranu Vapiano uzmite vremena i usporite život, jer i sama riječ Vapiano znači ‘idi polako’.

Restoran je prostran. Dekoracije unikatne. Staro drvo masline je neizbježan dio dekora, kao i začinsko bilje koje se nalazi na stolovima. Gostima se nudi unikatan koncept: omogućena im je interakcija s kuharima njihovog jela i prilika da gost personalizira jelo po svojim željama.

Jelo koje vam preporučujemo iz Vapiana je al’arrabbiata s penne-ama. Poruku koju Vapiano daje kroz svako svoje jelo jeste da je sreća u jednostavnosti, ukusu i svježini. U al’arrabbiata-i imate sve to. Jelo napravljeno od šest sastojaka: fenomenalni sos od paradajza, bijeli luk, čili, prvoklasno maslinovo ulje, pinjoli i parmezan. Bitan je raspored stavljanja sastojaka, čega je personal Vapiana, kako ih još zovu Vapianisti, svjestan, te vas onda hipnotizira kombiniranjem sastojaka dajući vam utisak da ste vi, kao gost, kuhali, koristeći njihove ruke za pripremu svog jela.

Vapiano ne posjeduje centralnu fabriku, i to sve u svrhu transparentnosti pripreme jela. Dizajniran je tako da svaki Vapiano u svijetu ima manufakturu u restoranu, koja je sva u staklu, i u kojoj se svaki dan pravi svježa pasta, pizza tijesto, kao i svi sosovi i pesta.

Razigranost talijanske kulture, jednostavnost u pripremi i odabiru sastojaka, vrhunske slastice i prvoklasni espreso je opis svakodnevnice Vapiana. Ako poželite distrakciju od užurbanog života i obaveza, dođite ovdje, jer mnogo raznih raspoloženja i problema dobra pasta ili tiramisu mogu pomoći da riješite.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X