SFD vam predstavlja: Gorušica – Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Gorušica – Greens – mikropovrće i začinsko bilje

Mikropovrće se pojavilo 1980tih u restoranima Kalifornije. Njihov okus je aromatičan, koncentrisane hranjive tvari, i dolaze u raznim bojama i teksturama. Upravo su boje one koje privlače restorane, jer osim što daju fenomenalan okus pružaju i jedan preokret u jelu – razne boje lišća i peteljki donose nezamjenjivo vizuelno iskustvo.

Okus  je intenzivan, pa je naprimjer rotkvica ljuča, radić gorči, a mrkva slađa. U zavisnosti od ukusa, mikropovrće možete koristiti kao salatu, dekoraciju na tanjiru, u sendvičima, u sosovima, dresinzima… samo je nebo granica, kada kročite u ovaj svijet. Izvrsna je u dekoracija i u kuhinjama, jer kada odlučite da kupite jednu ovakvu biljku, kupite je zajedno sa saksijom, i po potrebi makazama odsijecite količinu koja vam je potrebna.

Mikropovrće je slično baby zelenilu u tome što se njihova stabljika i lišće smatraju jestivim, međutim za razliku od baby zelenila, mikro povrće se prodaje i prije žetve, što znači da ih možete kupiti u cijelosti, te ih rezati, konzumirati i održavati u životu. Naravno svaki slijedeći izdanak je slabijeg intenziteta u okusu.

U ponudi Greens Mikropovrća i začinskog bilja imate prekrasnu gorušicu. Listovi ove biljke su svijetlo zeleni i jajastog su oblika. Možete je koristiti u salati, kao prilog uz pečenu ribu li u sendviču jer ima gorkasto-ljutkastu aromu, i kako joj ime govori, okusom podsjeća na senf.

Mikropovrće su vrlo pogodni za rast, jer se mogu uzgajati na različitim mjestima, uključujući i na otvorenom, u staklenicima, pa čak i na prozorskoj dasci. Tako da požurite i u jednom od prodajnih mjesta kupite svoj mali vrt, ukrasite svoj tanjir, kuhinju i svakodnevnicu zdravljem.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X