SFD vam predstavlja: Gorušica – Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Gorušica – Greens – mikropovrće i začinsko bilje

Sorry, this entry is only available in Boşnakça and Amerikan İngilizcesi. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in this site default language. You may click one of the links to switch the site language to another available language.

Mikropovrće se pojavilo 1980tih u restoranima Kalifornije. Njihov okus je aromatičan, koncentrisane hranjive tvari, i dolaze u raznim bojama i teksturama. Upravo su boje one koje privlače restorane, jer osim što daju fenomenalan okus pružaju i jedan preokret u jelu – razne boje lišća i peteljki donose nezamjenjivo vizuelno iskustvo.

Okus  je intenzivan, pa je naprimjer rotkvica ljuča, radić gorči, a mrkva slađa. U zavisnosti od ukusa, mikropovrće možete koristiti kao salatu, dekoraciju na tanjiru, u sendvičima, u sosovima, dresinzima… samo je nebo granica, kada kročite u ovaj svijet. Izvrsna je u dekoracija i u kuhinjama, jer kada odlučite da kupite jednu ovakvu biljku, kupite je zajedno sa saksijom, i po potrebi makazama odsijecite količinu koja vam je potrebna.

Mikropovrće je slično baby zelenilu u tome što se njihova stabljika i lišće smatraju jestivim, međutim za razliku od baby zelenila, mikro povrće se prodaje i prije žetve, što znači da ih možete kupiti u cijelosti, te ih rezati, konzumirati i održavati u životu. Naravno svaki slijedeći izdanak je slabijeg intenziteta u okusu.

U ponudi Greens Mikropovrća i začinskog bilja imate prekrasnu gorušicu. Listovi ove biljke su svijetlo zeleni i jajastog su oblika. Možete je koristiti u salati, kao prilog uz pečenu ribu li u sendviču jer ima gorkasto-ljutkastu aromu, i kako joj ime govori, okusom podsjeća na senf.

Mikropovrće su vrlo pogodni za rast, jer se mogu uzgajati na različitim mjestima, uključujući i na otvorenom, u staklenicima, pa čak i na prozorskoj dasci. Tako da požurite i u jednom od prodajnih mjesta kupite svoj mali vrt, ukrasite svoj tanjir, kuhinju i svakodnevnicu zdravljem.


author
By SFD
Let’s get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary