SFD vam predstavlja: Zelena dolina – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Zelena dolina

Kako su nastupili vrući dani, i pomalo neizdrživa vrućina tokom radnog dijela grada, počinjemo razmatrati kratkotrajni bijeg u prirodu gdje možemo doći odmoriti u prijatnoj temperaturi napuniti baterije, a uz to pojesti nešto zdravo, da nije teško, a da je opet ukusno i dovoljno. Mislite da je previše ako se traži da takvo jedno mjesto bude na dohvat ruke, i posjeta istom više i nego svakodnevno moguća?

Već desetljećima Zelena dolina predstavlja skriveno blago glavnog bosanskohercegovačkog grada. Cijelu priču, koju su poznati trgovac Radosav Medović i njegova supruga Milica započeli 1929. godine, nastavio je njihov praunuk Miroslav.

U ovoj seriji tekstova za Sarajevo Food dictionary vam predstavlja, ispričati ćemo priču o Zelenoj dolini, prekrasnom restoranu u Sarajevu, koja u svom jezgru čuva tradiciju ovog grada i ovih prostora.

U prvom SFD summer evenings ćete upravo moći probati na koji to način Zelena dolina drži tradiciju podalje od zaborava.

Za sačuvati okuse tradicije, moraju se imati znanje i vrijeme. Sastojci ove kuhinje su zdravi i jednostavni, a to je, složićete se, danas najteže pronaći.

Uzmimo recimo janjetinu u mlijeku. Za pripremu ovakvog jela potrebno je dosta vremena i spretnosti. Kuhanjem u mlijeku janjetina gubi onaj jaki miris, i zahvaljujući mlijeku poprima nevjerovatnu mekanost i sočnost. Termička obrada ovog jela ne završava kuhanjem janjetine, nego i tako što se na visokoj temperaturi dodatno zapeče, i te na mesu se formira pretjerano ukusna korica od mlijeka i začina, koja dodatno doprinosi iskustvu. Posluženo s povrćem, dobivate serviranu harmoniju okusa i aroma, koje su karakteristične samo za jedno ovakvo jelo.

Janjetina u mlijeku je samo od jedno od jela koje možete naručiti i pojesti u Zelenoj dolini, ali smatramo je da je dovoljno dobar uvod u priču i u ono što ovaj krasni restoran može ponuditi.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary