SFD vam predstavlja: Savjeti i recepti – Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Savjeti i recepti – Greens – mikropovrće i začinsko bilje

U ovoj epizodi SFD vam predstavlja, nastavljamo s interesantnim informacijama vezano za mikropovrće. Najbolji način da jedete ovo povrće jeste sirovo, mada možete ih koristiti i u sosovima, supama, prilozima… Ali kao i svako povrće, koje termički obradite, i mikropovrće gubi svoje nutricionističke karakteristike zbog kojih je superiorno kada ga izložite visokoj temperaturi.
Dozvolite da vam predstavimo grašak kao mikropovrće. Njegov okus je slatkast i hrskav, te daju egzotičan ukus salatama, kuhanim jelima i mesu. Od svih ostalih mikro biljaka, mikro grašak se razlikuje po bubrežastim listovima, na kojima se nalaze dugačke niti.
Mikro grašak je nizak u masnoći, ali sadrži arsenal B vitamina, C, E i folne kiseline. Kako je najbolje da se mikro povrće jede sirovo, kroz recept koji slijedi pokazaćemo vam da sirovo ne znači dosadno i neukusno. Riječ je o pestu s graškom:

Sastojci:
1 šolja graška
1 češanj bijelog luka
So i biber za ukus
2 šolje graška u formi mikro povrća1 kašićicu limunovog soka
½ šolje maslinovog ulja

Postupak:
Sve sastojke osim maslinovog ulja ubacite u blender, usitnite, i onda postepeno dodajete maslinovo ulje koje će masu povezati i učiniti je konzistentnom. Poslužite odmah kao dip, ili kao umak za tjesteninu ili rižu.

Ovaj fenomenalni pesto možete umiješati u Ricottu, i dobiti dip za komadiće hrskavog hljeba ili povrće koje bi nasjekli na prutiće za zdravu varijantu konzumacije.

Greens otkriva novi svijet nutricionizma, u kojem dozvoljava svima nama da se brinemo za ono što unosimo u organizam od momenta žetve to konzumiranja. Upustite su ovaj čarobni svijet mikropovrća koji ima makro efekte na vaše zdravlje.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary