Zelena dolina – mjesto gdje žive zaboravljene vrijednosti – Sarajevo Food Dictionary

Zelena dolina – mjesto gdje žive zaboravljene vrijednosti

Organski, jednostavno i tradicionalno. To su zasigurno tri vrijednosti koje bi u biti trebale biti nešto što se podrazumijeva, međutim danas nažalost jako teško nailazimo na to.

Zagađenje bukom je postalo nešto što smo prigrlili kao svoju svakodnevnicu bez nekih posebnim trzaja da to promijenimo.

Upravo radi gore navedenih razloga restoran Zelena dolina se izdvaja od drugih i stvara vlastitu kategoriju mjesta koje trebate ćesto posjećivati.

U ovoj epizodi SFD vam predstavlja pisaćemo malo o kvalitetama koje stvaraju dodatnu vrijednost, koje je jako teško postići, a još teže zadržati.

Zelena dolina, restoran rustikalno uređen, odsječen od gradske buke i prašine predstavlja jedan od rijetkih lokala u Sarajevu i šire, koji pruža svojim posjetiocima takav mir i kvalitetu. Zašto se usuđujemo da budemo ovako sigurni u to što pišemo? U baštu se može ući direktno iz ulaza, kao i kroz otvorene portale enterijera. Po bašti hodate po bijele kamenčiće, koji odmah po dolasku počinju pružati odmor od mirisa i boje betona. Veliki dio bašte je restoranski. Stolovi nisu raspoređeni jedan blizu drugog, što osigurava privatnost svakog posjetioca. Iznad stolova se proteže prekrasna bijela pergola, namijenjena da vas zaštiti od sunčevih zrak i pruži ugodan hlad.

Dio bašte je rezervisan i za one najmlađe. Postavljeno je dječje igralište, koje svaki put okupira dječju pažnju.

Treći segment bašte je uređeni vrt, s povrćem i začinskim biljem, koje se koristi u kuhinji ovog restorana u pripremi jela. Luk, paprike, paradajz, menta, bosiljak… I jednostavno se osjete arome svježeg, i tek ubranog. Tu se vraćano na početak našeg teksta – tradicionalno se povrće bralo pred upotrebu, tradicionalno su začini bili tek ubrani ili osušeni rukom domaćice – to je praksa koja se praktikuje u Zelenoj dolini, i to je energija kojoj se uvijek rado vraćamo.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary