SFD vam predstavlja: Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Benefiti mikropovrća – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Benefiti mikropovrća

Malo, ukusno, svježe, hrskavo šareno, zdravo… Toliko riječi nam pada na pamet da opišemo mikropovrće. Do sada su ih uglavnom koristili kuhari u vrhunskim restoranima za ukrašavanje i dodavanje boja i iznenađujućih okusa jelima. Međutim, ove male biljke, čija popularnost brzo raste, počinju pronalaziti put i do naših domaćih jela.

Pothranjenost, pretilost i nedostatak minerala ili vitamina više nisu problemi koji se pojavljuju samo u zemljama u razvoju. Sve su to bolesti današnjice, protiv kojih se teško boriti zbog prebrzog života i ne odvajanja dovoljno vremena za pripremu hrane i jednostavnu računicu šta to mi sve unesemo tokom dana. Nedostatak koncentracije, loš san, loša probava ili ten, sve su neki simptomi koji se prvenstveno vežu prvo za ishranu.

Svjesni smo toga da je lako govoriti da je promijeniti ishranu lako, ali Microgreens može biti vrlo jednostavan način da nam pomogne u ovoj potrazi za zdravim životom.

U ovoj epizodi predstavićemo vam crveni kupus kao mikropovrće. Ova biljka je definitivno jedna od najtraženijih zbog boja koje sadrži na sebi, ali i benefita za zdravlje koje nosi. List joj je zelen, a peteljka ljubičasta. Spuštaju razinu triglicerida u jetri, te automatski smanjuju mogućnost kardiovaskularnih bolesti. Mikro kupus je prepun korisnih vitamina (C, K) minerala i drugih hranjivih tvari. Bogat je vlaknima, beta-karotenom, kalcijem, magnezijem, kalijem, jodom i sumporom.

Stavite ih u sendvič za nezaboravan hrskavi osjećaj, ili u smoothie, ili možda u salatu… Okus je odličan, ali nije dominantan, što mu dozvoljava da ga miješate s mnogočim, a time unesete obilje zdravlja skoro nesvjesni.

Zahvaljujući Greens-u, sada možemo imati mali vrt u svojoj kuhinji, i obilje vitamina i biljaka visoke nutritivne vrijednosti na dohvat ruke.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary