Kuku sabzi – perzijska fritaja – Sarajevo Food Dictionary

Kuku sabzi – perzijska fritaja

Kuku sabzi je jelo koje se pravi za perzijsku novu godinu Nowruz, tj na prvi dan proljeća 21. marta. Sastojci predstavljaju proljeće kao period u kojem se sve ponovo rađa i postaje zeleno.

Sastojci:

 1. PUNA šaka peršuna (samo listovi, peteljke ostavite za supe)
 2. PUNA šaka celera (isto vrijedi kao i za peršun)
 3. PUNA šaka kopra
 4. PUNA šaka baby špinata
 5. 1 srednja prasa
 6. 1/2 crnog luka
 7. 3 jajeta
 8. 3 kašike oraha (mogu biti mljeveni, mogu biti grubo nasječeni pa možda preprženi na suhoj tavi)
 9. sol za okus, ja sam stavila 1 kašićicu
 10. 1/2 kašićice bibera
 11. 1/2 kašićice kurkume
 12. 1/2 kašićice praška za pecivo 
 13. 1 kašika putera

Procedura:

 1. Sastojke pod 5 i 6 isječi sitno. Zagrijati tavu sa malo ulja i staviti da se dinsta. Luk i prasa trebaju da smekšaju i postanu onako smeđkasti i providni. Staviti sa strane da se ohladi.
 2. Sastojke od 1 do 4, znači svo zelenilo staviti na dasku, i oštrim nožem sjeckati. NE, ne možete koristi food processor, jer na taj način nastane vlažna smjesa, koja u ovom slučaju neće dobro doći. Tako da naoružajte se strpljenjem, i polako.
 3. U veliku zdjelu razbijte jaja, blago ih umutite, dodajte zelenilo, luk i prasu (koji su se ohladili), te začine od 8 do 12. Smjesa će biti dosta gušća nego ona za klasičnu fritaju, ali tako treba.
 4. Tavu očistite od luka i prase, stavite puter da se istopi, te istresite smjesu i ravnomjerno rasporedite. Smanjite vatru na minimum i nek se peče. Pratite da je sredina same fritaje gotova, jer to je dio smjese koji je najdalji od izvora topline. I to je to!

Prebacite na tanjir kako vam je najjednostavnije, da li da na tavu prislonite tanjir pa sve zajedno okrenete, ili da fritaju isiječete na četiri jednaka dijela, i onda jedan po jedan pažljivo vadite iz tave.

Poslužiti sa brusnicama! Da, nevjerovatan je nivo eksplozije koje ovi svi začini izazivaju sa brusnicom, i malo grčkog jogurta…. 🙂

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
By Pitch in The Kitch
Let’s get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary