Torta od mrkve – Sarajevo Food Dictionary

Torta od mrkve

Za kolač od mrkve potrebno je:

  1. 2 šolje brašna (šolje od 2dcl)
  2. 1,5 kašičica sode bikarbone
  3. 1 kašičica soli
  4. 1,5 kašičica cimeta
  5. 1,5 šolja ulja
  6. 1 šolja bijelog šećera
  7. 1 šolja smeđeg sećera
  8. 1 kašičica ekstrakta od vanilija, ili ako ga nemate 1 vanilin šećer
  9. 4 veća jajeta
  10. 3 šolje (oko 300gr) rendane mrkve
  11. 1 šolja nasječenih oraha
  12. ½ šolje grožđica
  13. 200 gr krem sira (recimo ABC)
  14. 1,5 šolja šećera u prahu
  15. 80ml slatkog vrhnja
  16. Još malo krupno nasječenih oraha za ukras

———————————————————————–

  1. Upalite rernu na 180 stepeni.
  2. Pripremite tri plastične posude – u jednu miješate suhe sastojke (sastojci od 1-4, spojite ih u homogenu masu), u drugu mokre (od 5-9 s tim da počnite s jajima koja umutite pa dodate šećer dok sve ne bude lijepo pjenasto), a u treću stavljate sastojke koji su nekad bili živi (mrkva, grožđice i orasi).
  3. Spojite mokre i suhe sastojke, pa ih dobro umutite, i na kraju dodajte sastojke iz treće posude i spojite špatulom.
  4. Namažite pleh uljem, i to onaj promjera od 22tak cm, i saspite pola smjese, pecite oko nekih 30tak minuta, provjeriti čačkalicom da li je pečeno.
  5. Kada se ispeče, uraditi isto s ostatkom smjese, a prvu koru ostaviti da se hladi.
  6. Potrebno je da se obje kore do kraja ohlade, inače frosting će da bude melting.
  7. Ovaj krem dio recepta miješate tako što prvo umutite sir sam da postane kremast, te mu dodate šećer. U drugu posudu umutite slatko vrhnje te sve spojite špatulom.
  8. Onako ovlaš namažite jednu koru, poklopite drugom, i odozgo stavite ostatak smjese. Ukrasite orasima.
  9. Ako je sve prošlo kako treba, ne treba se bojati da će kolač biti suh, dosta je vlažan, i ovaj sir mu daje jednu tišinu kod ukusa, jer ublažava ludilo izazvano začinima.

author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary