Sarajevo Food Dictionary

U ovoj epizodi SFD vam predstavlja, pričaćemo o jelima koja se služe u Zelenoj dolini. Ovo mjesto je specifično po domaćoj hrani i tradicionalnim receptima.

Što bi posebno istakli je file telećeg kotleta, vrhunski ispečeno, mekano i sočno meso, idealno začinjeno, posluženo na salati. Ovo jelo je za svakoga, i odličan je omjer nutritivnih vrijednosti.

Ako ste ipak tip koji voli lagani zalogaj, ali da i dalje unese dovoljno zdravlja u jednom obroku, obavezno probajte salatu od špinata. Zelenu boju špinata razbija bijeli koziji sir, sjeme nara, zelena kiselo-slatka jabuka, te poseban hrskavi momenat donose sjemenke bundeve i suncokreta. Teško da se može odoliti nečem ovakvom.

Želite ipak nešto više ugljikohidrata? Naručite onda heljdin palačinak, koji je punjen sirom. Izrazito hrskava korica izvana, i topli mekani sadržaj unutra garantuju nezaboravno iskustvo. Da razbijete mliječnu teksturu palačinke, naručite i jednu sezonsku salatu koju chef ovog restorana jednostavno začini na način da je to vrijedno spomenuti.

I na kraju desert – čokoladni mus sa bestiljem i koricom od naranđe. Kombinacija je svemirska. Uz mekani i mliječni okus musa odlično se slaže želatinasta struktura bestilja, koju dodatno upotpuni hrskavost naranđine korice. Sve tri komponente su zasebno servirane na tanjiru, tako da vi sami određujete omjer svake u svom zalogaju.

Na kraju ćemo samo reći da je jako lijepo nakon napornog dana na poslu posjetiti restoran koji se nalazi u centru ali svojom atmosferom je daleko od gradske vreve centra grada, i pruža jedno mirno utočiste i strašno ukusnu hranu.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X