SFD vam predstavlja: Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Začini – Sarajevo Food Dictionary

SFD vam predstavlja: Greens – mikropovrće i začinsko bilje – Začini

Vjerovatno se pitate kako se ekipa Greens-a bori protiv mogućih biljnih štetočina, ako već ne koriste nikakvu hemiju za uzgoj. Biljke se tretiraju žarom i bijelim lukom, i to tri do četiri puta sedmično da bi se postigao isti efekat kao hemijska zaštita biljaka.

Mikropovrće možete kupiti u saksiji u svim prodajnim mjestima gdje je Greens izložen, tako da svaki put kada želite da začinite svoje jelo, makazama odsiječete koliko vam treba. Najintenzivniji je ukus i miris, kao i nutritivne vrijednosti, odmah nakon što ‘ošišate’ biljku. Ovo vrijedi i za mikropovrće.

Peršun, majčina dušica, nana, komorač su začini čijim aromama možete poharati svijet hrane. Začini doprinose ukusu jela za koje se koriste, ali neizbježno je spomenuti njihov pozitivan uticaj na bilo kakve upalne procese u organizmu, kojih u većini slučajeva nismo ni svjesni. Konzumiranjem začina poboljšavamo otpornost organizma na spoljašnje faktore.

U ovoj epizodi istaknućemo korijander kao jednu super biljku, koja je ogroman izvor blagodati za zdravlje. U njemu se nalaze vitamini A, C, E i K, kao i željezo, kalijum, kalcijum i magnezijum. U narodu se kaže da ovaj začin podmlađuje ako se konzumira sirov. Ugodnog je ukusa, pa se mogu listovi sami žvakati, kao što mogu biti i sastojak jela ili smoothie-ja.

Kroz prošlih pet epizoda o Greens-u i njihovim fenomenalnim proizvodima, priču o odličnoj organizaciji i humanim ljudima polako privodimo kraju, nadajući se da smo vas zaintrigirali za ovaj svijet i uticali na eventualnu promjenu navika i količina unosa pažljivo uzgojenog mikro povrća kao i začinskog bilja.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X