Nim-biljka koja liječi sve? – Sarajevo Food Dictionary

Nim-biljka koja liječi sve?

Milost i moć prirode ogledaju se u tome što, skoro pa za svaku bolest, priroda ima lijek-uglavnom u vidu određene biljke. No, narod u Indiji smatra da jedna posebna biljka liječi širok dijapazon ne nužno povezanih bolesti, te je zovu „prijateljem i zaštitnikom indijskog seljaka“.

Nim (neem) jeste drvo koje raste u predjelima Indije i skoro su svi njegovi dijelovi ljekoviti. Prah nima je korišten u ajurvedskim čajevima. Smatrali su da liječi urinarne tegobe, groznicu, ekceme i druga kožna oboljenja, ali i da pomaže u borbi protiv virusa, bakterija i generalno-patogenih organizama. Kasnije je nauka dokazala ljekovitost ove čudesne biljke, te se nim uveliko koristi kako u farmaceutskoj, medicinskoj tako i u kozmetičkoj industriji. Čaj od nima može poslužiti u detoksikaciji jetre, krvi, kao i u jačanju imuniteta, poboljšanju vida, ali je njegova najznačajnija uloga u borbi protiv dijabetesa. 

U jednoj naučnoj studiji dokazano je da je eksperimentalna grupa koja je koristila nim u periodu od tri mjeseca, zaista imala znatna poboljšanja u regulisanju glukoze u krvi, te generalno u kontroli dijabetesa i svih popratnih problema koje uzrokuje ova bolest. U Indiji je čaj od nima popularan i u redukciji tjelesne mase. Nim sudjeluje i u prevenciji karijesa, ublažavanju simptoma paradentoze, a ukoliko želite beživotnoj kosi vratiti sjaj i mekoću-prah nima će vam pomoći u tome. Ako ne želite isprobavati botoks, hijaluron i slične beauty tretmane, možete probati sa višemjesečnim korištenjem nima, koji može imati uticaj na elastičnost kože i smanjenje pora. Odličan je saveznik i u liječenju akni. Za žene je, sem u službi ljepote, značajan i jer može biti od velike koristi u liječenju Candide.

Ipak, bitno je znati pravilno koristiti nim-s obzirom da prevelike doze mogu dovesti do hipoglikemijskog šoka i drugih posljedica koje i nisu tako bezazlene.

Ukoliko imate neki od navedenih zdravstvenih problema, ili ste samo radoznali i želite poboljšati opće stanje svog organizma-probajte nim, biljku u koju se kunu narodi u Indiji. Svakako, činite to prema uputstvima koja nije teško pratiti. I da-ukoliko ne volite gorak okus čajeva, pripremite dobar domaći med da makar malo ublažite gorčinu napitka od nima.

Prah nima u Sarajevu možete naći u svim Badem buticima, MakroViti, Pharmacy&Bio, te Herbalisu i Megamedica biljnoj apoteci.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary