Mirisna pogača – Sarajevo Food Dictionary

Mirisna pogača

Ova pogača je sjajna! Brzo se sprema, prhka je i još bolja je što duže stoji… To su najveći komplimenti koje jedna pogača može dobiti.

Probajte recept čim prije!

1kg brašna
1 prašak za pecivo
Veći prstohvat soli
1 mala pavlaka
250ml ulja
2 jaja
250ml toplog mlijeka
Komadić putera

——————————

  1. Upalite rernu na 220oC.
  2. Pomiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo i so.
  3. Dodajte sve ostale sastojke osim putera, s tim da mlijeko dodajite pomalo.
  4. Tijesto je malo tvrđe, ali ga treba izraditi da se prestane lijepiti za ruke i posudu, i naravno da se razvije gluten koliko je to moguće.
  5. Uzmite veliki pleh, koji treba malo pomastiti, i onda strpljivo tijesto razvući po plehu, da bude 3 cm debelo. Može biti i deblje, ali ovako će se najbolje ispeći.
  6. Napravite viljuškom rupice po cijeloj površini, da se tijesto ne bi krivilo tokom pečenja.
  7. U ugrijanu rernu ubacite pogaču i pecite nekih 20tak minuta, dok ne porumeni, i postane smeđkasta po krajevima.

Kada je gotova, pogaču izvadite i dok ej vruća premažite puterom. Kada mislite da ste dosta premazali, premažite još jednom. Et voilà – spremna je za posluživanje.


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary