Šta je to Kurkuma? – Sarajevo Food Dictionary

Šta je to Kurkuma?

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, Zingiberaceae, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.Od njenog korijena pravi se začin upečatljive žute boje, koju duguje sastojku kurkuminu.

Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. U ayurvedskoj medicini kurkuma je  poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.

Kurkuma koristi se za

 • jačanje probave
 • obnavljanje crijevne flore
 • smanjenje nadutosti
 • čišćenje jetre i žučnog mjehura
 • normalizaciju menstruacije
 • smanjenje upala kod artritisa
 • čišćenje krvi
 • stimuliranje rada metabolizma
 • kožne probleme
 • tegobe disajnih puteva
 • protiv gljivica i bakterija
 • protiv crijevnih parazita

Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor željeza, mangana, vitamina B6, dijetalnih vlakana i kalija.Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je kurkuma djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, žgaravice, infekcija, čira, bubrežnih i žučnih kamenaca.

Jedna od najbitnijih karakteristika kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njenih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava.Kurkuma je najefikasnija u prevenciji raka jajnika. Također je od pomoći ženama u menopauzi koje uzimaju hormonsku terapiju, za smanjivanje rizika od raka dojke.Druga istraživanja ukazuju na to da kurkuma pomaže u prevenciji raka debelog crijeva i prostate te sprečava leukemiju kod djece.

Zbog svojih antiupalnih svojstava kurkuma se često koristi u prirodnim proizvodima za liječenje artritisa.

Kurkuma je dokazala svoje protuupalno djelovanje u brojnim istraživanjima. Kurkumin – glavni aktivni sastojak u kurkumi – efektno  je ublažio jutarnju ukočenost i otekline zglobova.

1200 mg kurkumina je djelovalo protiv artritisa jednako kao i 300 miligrama protuupalnog lijeka fenilbutazona.

Kurkuma također djeluje kao sredstvo protiv bolova i upala. Istraživanja pokazuju da inhibira stvaranje Cox-2-enzima, uzročnika bola i upala kod artritisa.
U drugim ispitivanjima kurkumin se pokazao djelotvornim u snižavanju holesterola i šećera, spriječio grušanje krvi, žgaravicu i štiti jetru od štetnih tvari.

Kurkumin također može predstavljati prirodnu terapiju za upalne bolesti crijeva poput Chronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

Kurkuma se smatra jednim od najjačih prirodnih antibiotika, ali za razliku od ostalih antibiotika koji uništavaju dobre bakterije i floru u crijevima, ona pomaže razvoju dobrih bakterija.Kurkuma je odlična i za liječenje kožnih problema poput dermatitisa, ekcema i psorijaze.Zbog svog antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline.

Kurkuma ima i  antigljivično djelovanje, posebno u slučaju kandide. Da biste spriječili širenje kandide, koristite kurkumu oralno (u obliku kapsula) i lokalno – u obliku paste napravljene od kašikice kurkume i malo vode. U Kini je otkriveno da kurkuma pomaže kod depresije.

Kurkuma u kulinarstvu

Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u supe, čorbe, rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašikice  kurkume.

Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njena ljekovita svojstva.

Recepti
Limunada s kurkumom

Sastojci

 • 4 šoljice vode
 • 2 kašikice kurkume
 • 1 kašikica meda
 • sok od 2 limuna

Stavite sve sastojke u bokal i dobro promiješajte.

 

 

 


author
Piše: SFD
Tekst by:

Amela Ivković O’Reilly

Amela Ivković O’Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/
https://www.facebook.com/aivkovicoreilly
https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X