Rattatouille – Sarajevo Food Dictionary

Rattatouille

– 2 žute paprike
– 2 crvene paprike
– 2 mrkve
– 1 luk
– 1 konzerva pelata
– Šaka peršuna (za sataraš)
– Pola šolje maslinovog ulja
– 2 češnja bijelog luka
– Šaka svježeg peršuna i bosiljka (za preliv)
– 2 zelene tikvice (one tikvice koje mi smatramo normalnim)
– 2 žute tikvice
– 2 patlidžana
– 2 paradajza

1. Paprike, mrkve i luk isjeckati sitno. Zagrijati tavu sa malo ulje te prvo staviti luk da se izdinsta, zatim dodati mrkvu i paprike, i pustiti da se malo pirja sve skupa. Nakon nekih 10tak minuta dodati pelat i malo vode (možete staviti u konzervu da je isperete, pa nasuti u tavu).
2. Od začina dodati prstohvat šećera, da smanji kiselost pelata), malo soli i bibera.
3. Kada je ovaj nazovimo ga sataraš spreman, dodati isjeckan peršun, promiješati i ostaviti da se ohladi.
4. Dok se smjesa hladi, pomiješati maslinovo ulje, bijeli luk, sol, bosiljak i peršun u jednoj šolji, i ostaviti sa strane.
5. Kada se ohladi, ubaciti u blender, i napraviti homogenu kašu, koju onda treba presuti u okrugli pleh ili vatrostalnu posudu.
6. Tikvice, palidžan i paradajz pažljivo nasjeći na pola centimetra široke kriške, te slagati ih istim redoslijedom na kašu koju smo presuli u pleh.
7. Nakon što ste završili slaganje, prekriti aluminijskom folijom i ubaciti u rernu na 190 stepeni oko 45 minuta. Nakon toga pažljivo skloniti foliju i povrće preliti s mješavinom maslinovog ulja, bijelog luka, soli, peršuna i bosiljka, lijepo natopiti, i nazad u rernu, bez folije, na 20tak minuta. Spremite se za fantastične mirise!

Bitno je naglasiti da je ovo jelo koje se pravi kada imate vremena, ali ako vam je stalo samo do okusa, možete ispratiti korake do broja 5, te onda samo grubo nasjeći povrće na kockice i nabacati ga na kašu od sataraša, i naravno preliti uljem sa začinima na kraju. U svakom slučaju ovo jelo na jedan jako lijep način dočekuje jesen. Uživajte!

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary