Čokolada-veza sa kanabisom, srećom, psima i mačkama – Sarajevo Food Dictionary

Čokolada-veza sa kanabisom, srećom, psima i mačkama

Najčešći, najstariji i najslađi guilty pleasure je, bez pogovora-čokolada. Da li ste se ikada zapitali otkud nam uopće čokolada? Kakvi su njeni sastojci, izaziva li ovisnost i zašto tako godi našim okusnim pupoljcima? Slatkoljupci, ovaj tekst posvećujemo vama!

Španjolci su se, došavši u Latinsku Ameriku, zainteresovali za ovaj napitak, ali su dodali šećer, da bi ublažili gorak okus koji im baš i nije odgovarao. Maje su čokoladu spravljali sa vodom i čilijem, a pjenu su dobijali preljevajući napitak iz jedne posude u drugu-parola „snađi se.“ U čokoladu su znali dodavati i vaniliju, biber, pa čak i kukuruz, ali uvijek poštujući pravilo da se napitak pije hladan. 

Čokolada se, uglavnom, sastoji od kakaa, kakaovog maslaca, mlijeka, emulgatora (lecitin) i šećera. Mliječna čokolada u sebi ima 30% kakao maslaca, tamne čokolade od 60-85%, sa smanjenim udjelom šećera i mlijeka. Sam kakao se pravi od kakaovca (Theobroma cacao), a sudeći po imenu (grč. theos-bog, broma-hrana) kakao (pa samim tim i čokolada) je „božanska hrana“. Teobromin, alkaloid i aktivna tvar kakaovca, po sastavu je najbliži kofeinu. Stimuliše rad srca, opuštajuće djeluje, snižava krvni pritisak dilatacijom krvnih žila, te je otrovan za životinje kao što su psi i mačke. Ipak, mačke nemaju receptore za slatko, pa je trovanje rjeđe pošto nemaju potrebu za slatkišima, ali pošto psi imaju pomenute receptore, češće će posegnuti za čokoladom.

Čokolada sadrži i anandamid, tvar koja djeluje kao neurotransmiter. Prirodno je prisutan u mozgu, a samo ime potiče od riječi ananda, što znači blaženstvo. Prema naučnim studijama, postoji mogućnost da anandamid može koristiti u tretiranju depresije i anksioznosti. Nivo anandamida povećavaju i kanabis i paracetamol, pa možemo reći da je princip njihovog djelovanja, i djelovanja čokolade, skoro isti. Smatra se da je upravo anandamid krivac zbog želje i ovisnosti za čokoladom, te osjećaja čudnog zadovoljstva dok se lagano topi u ustima. Dakle-ipak nije bezvezna priča da je čokolada svojevrsna droga. Osim toga, čokolada potiče lučenje oksitocina, koji je poznat kao „hormon sreće.“ Inače, oksitocin djeluje kao neurotransmiter, a osim na sreću, djeluje i na kontrakcije maternica kod trudnica. Čokolada sadrži i feniletilamin, koji je „rođak“ amfetamina, a potpomaže otpuštanje dopamina
zaduženog za zadovoljstvo. Dugo se smatralo da čokolada ima veze sa ljubavlju upravo zbog ove tvari, ali je naučno potkrijepljena tvrdnja da feniletilamin iz čokolade, zbog njegovog metaboliziranja u organizmu, ipak ne dospijeva do mozga u dovoljnim količinama da bi imao konkretne efekte.

Da sumiramo: čokolada će vas, naučno dokazano, u umjerenim količinama činiti sretnima! No, ukoliko možete birati, svakako savjetujemo da birate tamnu čokoladu zbog udjela kakaa i omjera ostalih komponenti kao što je šećer. I svakako-pojedite tu čokoladu prije nego je nanjuši vaš pas!

 

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X