Kolač od šljiva – Sarajevo Food Dictionary

Kolač od šljiva

Za ovaj kolač sam koristila manju tepsiju, mada je odlična ideja napraviti ovaj kolač i u tavi koja može u rernu.

20tak šljiva, koje nožem presiječete na pola, izvadite košpicu, i potrudite se da sačuvaju formu
3 kašike brašna
5 kašike šećera
3 jajeta
1/2 šolje mlijeka
2 kašike punomasne pavlake
prstohvat soli


  1. Upalite rernu na 180oC.
  2. Nebitno da li ste se odlučili na tavu ili tepsiju, istu stavite na vatru, i poredajte šljive unutrašnjim dijelom prema dole. Nakon što krene karamelizacija (to ćete vrlo brzo znati po mirisu – osjetićete miris karamele), stavite dvije kašike šećera, i miješajte ne dozvolite da šećer zagori. To radite dovoljno dugo da šljive počnu otpuštati svoj sok, a šećer se istopi.
  3. Za to vrijeme, pripremite tijesto. Jaja, brašno, pavlaku, mlijeko te preostale tri kašike šećera pomiješate u smjesu. Smjesa treba da bude gustine kao smjesa za palačinke malo gušća. Ako to iz nekog razloga bude gušće, dodajte malo mlijeka, u suprotnom malo više brašna.
  4. Eh sad, scena u tepsiji/tavi koja je i dalje na šporetu i vi pazite da šećer ne zagori, treba da izgleda tako da šljive još nisu izgubile formu, ali se stvorilo dosta šećernog sirupa od šljiva. Ako je ovo slika koju vidite, sklonite s vatre, zalijte tijestom i u rernu na nekih 20tak minuta.
  5. Kada bude gotovo, to provjerite s čačkalicom, izvadite iz rerne i odmah ga prevrnite na tanjir, tako da ovaj dio koji je bio u rerni dole, sada će biti gore. Ovo će doprinijeti tome da se tijesto postepeno natopi sirupom.
  6. Može se jesti vruć, ali još bolje je hladan. Ukoliko vam nije dovoljno slatko slobodno ga pospite šećerom.
  7. To je to! 🙂

 


author
Piše: SFD
Tekst by:

Pitch in the Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch

Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X