10 jela (i pića) nazvanih po stvarnim osobama – Sarajevo Food Dictionary

10 jela (i pića) nazvanih po stvarnim osobama

Da li ste se ikada zapitali zašto se Alfredo pasta zove baš tako? Ili zašto jaja Benedict nemaju neko nježnije i zvučnije ime? U nastavku vam donosimo deset jela koja su imena dobila po stvarnim osobama! Možda konačno saznate čije ime nosi vaša najdraža pasta.

  1. Cezar salata

Ime vas je, možda, već podsjetilo na antički Rim, ali griješite: ova salata je imenovana po gospodinu Caesar Cardiniju, koji je izumio ovu hrskavu salatu u Tijuani, Meksiku. Caesar je pažljivo osmislio svaki detalj ovog jela, a njegov brat Alex je dodao finishing touch: anchovy ribe.

 

 

 

 

  1. Reuben sendvič

Smatra se da je, davne 1920., Reuben Kulakofsky izumio je mnoga jela, a među njima i Reuben sendvič, da bi igrači pokera uživali u Blackstone hotelu u Omahi. Međutim, Reuben Deli iz New Yorka tvrdi kako je upravo prvi došao na ideju za ovaj sendvič. Kako bilo, neosporno je da je Reuben sendvič postao hit od trenutka svog nastanka.

 

 

  1. Fettucine Alfredo

Chef Alfredo di Lelio prvi je napravio vrhunsku pastu koju je skromno nazvao po-sebi. Američke filmske zvijezde su otkrile ovo jelo na svom medenom mjesecu i toliko im se svidjelo da su ga odmah po povratku u USA promovirale i popularizirale. Američka verzija je podrazumijevala ogromnu količinu putera, sira i vrhnja, što je, zapravo, odstupalo od originalne di Leliove verzije. Američki puter i američki sir nisu imale onu punoću okusa kao isti sastojci porijeklom iz Italije.

 

 

  1. Jaja Benedict

Porijeklo jaja Benedict vuče korijene sa Manhattana. Prva dva restorana koja su služila ovo jelo jesu Delmonico’s Restoran i Waldorf hotel. Priča glasi: Gospodin Samuel Benedict svratio je u Waldorf na brunch, da bi se okrijepio od mamurluka. Naručio je upravo komponente ovog, ubuduće slavnog jela, i chef je to odmah prepoznao kao-genijalnost! Sudbina, zar ne?

 

 

  1. Bechamel sos

Bogati bijeli sos, savršen za pravljenje lazanja, jedan je od glavnih sosova  u koje se kunu Francuzi. Nekoliko chefova i čak dvije zemlje tvrde da su vlasnici recepta za bechamel sos, a koji datira čak iz 1600.godina. Sos vijekovima nosi isti naziv po moćnom finansijeru imena Marquise Lous de Béchamel.

 

 

 

  1. Sacher torta

Voljena austrijska Sacher torta jedna je od najpoznatijih torti ikad. Prvi put je napravio Chef Franz Sacher, i to 1832.godine, kada je imao samo 16 godina, specijalno za princa Wenzel von Matternicha, koji je bio u posjeti Beču.

 

 

 

  1. Shirley Temple

Zvijezda 1930ih godina, Shirely Temple, na običnoj večeri sa roditeljima, dobila je piće koje je nosilo njeno ime. Koktel-majstor je, na njen zahtjev, smiksao pivo od đumbira (odnosno Sprite) i grenadine sirup.  Nimalo zahtijevan za pravljenje, a odličan! Hvala, Shirley!

 

 

 

 

  1. Rockefeller kamenice

Nakon što je chefu iz Antoine’s restorana u New Orleansu ponestalo escargot puževa, morao je biti domišljat, te je od lokalnih kamenica napravio sjajno jelo, koje će „uskočiti“ kao zamjena, ali se ispostavilo da su kamenice bile the real deal i sjajno otkriće. Jedan je gost, opisujući okus kamenica, rekao da su „bogate kao Rockefeller“.

 

 

 

  1. Margarita

Ovaj svjetski poznati klasik među koktelima datira iz 1930.godine. Kako stoji prema legendi, koktel-majstor je htio impresionirati Ritu Hayward, te je izumio ovaj koktel. Isprva nije bio toliko poznat, ali je 1971.godine doživio veliku popularnost ujedno sa izumom mašine namijenjene za pravljenje smrznutih margarita.

 

 

  1. Sendvič

Earl Sandwich IV, predani kockar koji je mrzio napuštati igru zbog obroka, krivac je za nastanak sendviča. Svom je butleru naredio da mu donese dvije kriške hljeba sa mesom između, da bi mogao nesmetano nastaviti igru punog stomaka. Isto su počeli naručivati i njegovi suigrači. Sendvič je do danas doživio različite varijacije i jedno je od najraznolikijih jela na svijetu. Prvo kockanje koje se isplatilo na duže staze!

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X