Pljeskavice od tunjevine – Sarajevo Food Dictionary

Pljeskavice od tunjevine

1 velika konzerva tunjevine (ocijedite ulje)
½ crvenog luka nasječenog sitno
1 kašika prezle
½ kašičice bijelog luka u granulama
1 jaje
1 kašiku sitno nasječenog peršuna


1. Sve navedene sastojke stavite u posudu, i pomiješajte ih da dobijete jednu smjesu koja se da oblikovati u male pljeskavice. Bitno je naglasiti da toliko god smjesa dobro ispala, moraćete biti oprezni pri formiranju željene forme, jer je unutra nema previše vezivnog materijala.

2. Tako formirane možete pripremiti na dva načina. Prvi način:
2.1 U tavu stavite malo ulja, dobro ugrijte.
2.2 Kada se ulje ugrijalo, svaku pljeskavicu malo naslonite u brašno, i na pečenje. Budite strpljivi, jer treba nekih 4 minute dok se uhvati lijepa korica na njima.
2.3 Nakon toga stavite na ubrus, čisto da se upije višak ulja.

3. Drugi (malo zdraviji) način:
3.1 Upalite rernu na 2000C.
3.2 Kada se rerna ugrije, svaku pljeskavicu blago umočite u palentu, s obje strane, i na papir za pečenje.
3.3 Peći nekih 20tak minuta, i skloniti s papira čim budu gotove, da se ne potpare.

TIP: ovo su osnovni sastojci, vi naravno možete dodati i malo senfa, celera, suhog mesa…

JOŠ JEDAN TIP: Mogu stajati u frižideru, tako kad pripremate, napravite više, pa može doći ko odlična užina kući ili na poslu.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary