SFD istražuje za vas – Gdje pojesti najbolju slaganu zeljanicu Sarajevu? – Sarajevo Food Dictionary

SFD istražuje za vas – Gdje pojesti najbolju slaganu zeljanicu Sarajevu?

Pite zauzimaju posebno mjesto u srcu Bosanaca i Hercegovaca. Teško je proći jednu dužu rutu u Sarajevu da vas ne omami miris ovog tradicionalnog jela, koje da bi ispalo onako kako treba, onaj ko sprema mora da ima dosta prakse i umijeća.

Gdje naučiti praviti domaću pitu? E pa za to ne postoji mjesto, to je jednostavno umijeće koje se prenosi s koljena na koljeno, s jednog člana porodice na drugog.

Tijesto je mješavina brašna, ulja, soli i vode. Prvo se zamijesi, te dok tijesto malo odstoji napravite željeni nadjev, tijesto se razvuče preko cijelog stola… Eh ovdje ćemo stati. Sada nastupa to pomenuto umijeće, jer tijesto mora biti tanko da se može gledati kroz njega. Ono što dopušta jufki da bude mekana i rastezljiva, te da se razvuče najviše moguće, je gluten. Interesantno je to koliko je gluten spomenut u zadnjeg periodu. Pomenut najviše u negativnom kontekstu, da li je to ispravno ili ne u ovom članku to nije bitno, bitno je ono da bez glutena, velika većina bosanskohercegovačke tradicionalne hrane, u ovoj formi u kojoj postoji kroz niz godina, ne bi postojala.

Idemo dalje, tako razvučeno tijesto možemo smotati u jedan veliki zvrk, ili u više malih, ali posebno se izdvaja slagana pita.

Naravno više se cijene mjesta koja razvijaju svoju jufku, ali današnje tržište, prepoznavši bitnost postojanja pite u ishrani svojih sugrađana, izbacilo je osušene već razvijene jufke, koje možete koristiti za pravljenje, baklave, malih zvrkova i najbitnije slagane pite. Kada spominjemo najbolju slaganu zeljanicu u gradu, nećemo obraćati pažnju na jufke koje su ručno razvijene ili nisu, nego ćemo razmatrati na prvom mjestu nadjev, količinu masnoće, i onu hrskavost koja se postiže iskustvom u pečenju.

Prije nego krenemo, moramo reći da su najbolje slagane zeljanice napravljene od špinata. On daje jedan poseban nježni kremasti šmek, koji idealno ide uz sirni nadjev. Bitno je isto reći da su sve zeljanice probane vruće, jer složićemo se, kada se ohladi pogotovo u papiru, ostaje odlična, ali gubi tu nijansu ljubavi koju, u ovom ocjenjivanju, tražimo.

Vrlo su male nijanse između ovih koje ćemo spomenuti, u svakom se slučaju radi o vrhunskim pitama, ali ipak da bi rasplamsali strasti, neke ćemo naglasiti kao vodeće.

Slagana zeljanica u Dervozu

 

Počnimo sa Dervozom. Ustvari možda smo trebali sa Dervozom završiti, jer se definitivno radi o jednoj o vodećih buregdžinica u gradu, koja služi najukusniju slaganu zeljanicu u gradu. Vruća, hrskava odozgo, i hrskava u dnu, a unutra je kao san mekana i nježnog okusa. Priče kruže da se unutra stavlja neki tajni sastojak… i ne sumnjamo, jer prave izuzetno ukusno ovo slagano jelo.

Nakon Dervoza, takođe u Koševo ulici, nalazi se buregdžinica Diba. Vjerovatno vam je  ovo mjesto poznato po bureku i ostalim pitama,  ali vjerujte nam na riječ da svaki dan pripremaju fenomenalnu, mirisnu slaganu zeljanicu.

Slagana zeljanica u ASDŽ aščinici

 

ASDŽ aščinica. U moru odlične hrane, i velikog izbora načina na koji možete da utažite glad, ovdje ćete naići na odličnu slaganu zeljanicu. Voljeli bi da je više istaknuta, jer ovako pada, nažalost, u neki drugi plan. Ali sve u svemu radi se o vrhunskoj zeljanici, hrskavih kora, idealne masnoće i vjerujte da joj se svaki put rado vraćamo.

Slagana zeljanica u Zelenoj dolini

 

Zelena dolina je restoran koji nema ovo jelo uvijek na meniju, ali oni koji su je uspjeli probati, znaju da zaslužuje biti spomenuta u ovom članku. Napravljena je iskusno, tradicionalno, i toliko zadovolji svaku želju koju ste imali kad ste odlučili pojesti komad ili dva.

Slagana zeljanica u Preporodu

 

Preporod. Poseban akcenat je stavljen na kombinaciju tradicionalne hrane i modernije urađenog enterijera. Ali da ne pravimo distrakciju od kriterija koje smo napravili na početku. Zeljanica, koja je ovdje poslužena, je manje masnija od Dervozove, te kombinacijom okusa u nadjevu uspijevaju plasirati ovo slagano remek djelo u sam vrh naše ljestvice.

Hajmo dalje – Kaiser. Da, svjesni smo da spominjemo pekaru, ali jeste li probali slaganu zeljanicu iz Kaisera?! Svaki dan je ista (čitaj: kako treba) – špinat u kombinaciji s nekom, više bi rekli, pavlakom, nego sirom, vrhunski ispečena, ne previše masna – taman da unese odlično raspoloženje u jedan novi radni dan.

Šta reći na kraju članka, možemo samo zahvaliti svim mjestima koja su odlučila da služe ovako odlične slagane zeljanice, velikim dijelom ti ljudi nisu ni svjesni koji ustvari doprinos zajednici rade na jedan zaista poseban i unikatan način.

Ukoliko već niste probali o čemu vam pišemo, odmah sutra otiđite ali poranite, čisto radi potražnje, jer velike su šanse da ćete ostati bez svog primjerka slagane zeljanice u svakom od navedenih mjesta.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X