Brokula – Sarajevo Food Dictionary

Brokula

Ovo je izuzetno popularna namirnica kada se govori o zdravom načinu života i to opravdano. Brokoli ima jak i pozitivan uticaj na sistem za detoksikaciju organizma, a za to je odgovoran spoj tri fitonutrijenta, koja se u posebnoj kombinaciji nalaze u ovoj namirnici. Ta tri elementa potpomažu sve korake u procesu detoksikacije organizma – aktiviranje, neutralizaciju i eliminaciju nepoželjnih supstanci. Brokula  također sadrži neobično jaku kombinaciju vitamina A i vitamina K, a za one sa nedostatkom vitamina D, ovo povrće je idealna namirnica koju treba uključiti u svoj režim ishrane. Još jedno korisno svojstvo brokule je anti-inflamatorno dejstvo, a kada se priprema na pari njegov uticaj na snižavanje lošeg holesterola je na najvišem nivou.

12-sedmično  kliničko istraživanje  u Jiangsu provinciji Bloomberg škole javnog zdravlja na Univerzitetu Johns Hopkins otkrila je da ljudi koji jedu brokoli izlučuju toksine povezane sa zagađenjem ozona i čestica. Ovo izlučivanje je vazno za prisustvo sulforafana, antikancerogene komponente kojenalazimo  u brokoliju.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači su dali učesnicima piće sa vodom, sokom od limete, ananasom i prahom brokule. Kontrolna grupa konzumirala je iste napitke, ali bez praha brokule  Nađeno je da su učesnici koji su popili piće sa brokolijem izlučili viši nivo karcinogena poznatog kao benzen i iritant pluća poznat pod nazivom akrolein.

Za 4 porcije će vam biti potrebno:

  • 2 kašičice 1 manja glavica crnog luka
  • 2, 3 čehna bijelog luka, zgnječena
  • 5 šolja  brokule, isjeckane
  • 2 velika krompira ( možete zamjentit batatom) isjeckana na komadiće od otprilike 3cm
  • 4 čaše temeljca
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice svježe mljevenog crnog bibera
  • ½ kašičice  kurkume

U tavi  srednje veličine otopite puter na umjerenoj temperaturi. Dodajte crni i bjeli luk i propržite dok ne omekšaju. Dodajte krompir i brokolu i pržite 1 minut. Dodajte temeljac i dovedite do ključanja. Zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka do 15 minuta tj. dok povrće ne postane mekano I onda ga blendajte da bi ste dobili krem strukturu.
Servirajte uz 1 supenu kašiku hladno prešanog maslinovog ulja I sjemenke po izboru.

Amela Ivković O'Reilly je jedna fenomanalna žena, koja svojom upornošću i unutarnjom snagom pomiće granice znanja i važnosti zdrave ishrane u BiH, a i šire.

Radila je s glavnim stručnjacima na području prehrane, biljnog porijekla, osteopatije, refleksologije, akupunkture i kognitivne psihologije. Radila je u klinikama u Dublinu, Londonu i Gran Canariji, gdje i dalje ima svoje klijente. Osim rada u privatnoj praksi, nedavno je na korporativnoj razini radila na projektu vodeće europske tvrtke DM i kreirala prehrambeni program, uključujući njihove proizvode iz Alnatura asortimana.

Kao član škole Family Macrobiotics redovno drži predavanja na različite teme za domaće stanovnike i za međunarodnu zajednicu na engleskom jeziku. Redoviti je gost na raznim TV i radio stanicama na različitim temama zdravlja i prehrane. Surađivala je na projektu UNDP-a u promicanju lokalne, organske hrane. Amela je članica irskog udruženja prehrambenih terapeuta, Udruženja nutricionističkih terapeuta iz Velike Britanije i Kraljevskog medicinskog udruženja Velike Britanije.

Predsjednica je Skupštine Udruženja Zelenog vijeća i zajedno trenutno rade na projektu edukacije školske djece o zdravom životu. Surađuje sa Smart Food iz Crne Gore na razvoju obrazovnih programa za djecu i odrasle na različitim temama vezanim za zdrav način života i prevenciju bolesti.

Više info na

http://nutricionista.ba/

https://www.facebook.com/aivkovicoreilly

https://www.instagram.com/amela_nutritionist/?hl=en

 


author
Piše: Amela Ivkovic
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary