Čips, fast food, slatkiši: veza sa demencijom i Alzheimerovom bolešću – Sarajevo Food Dictionary

Čips, fast food, slatkiši: veza sa demencijom i Alzheimerovom bolešću

Odavno je poznato štetno djelovanje transmasti na organizam, te koliko mogu biti pogubne za, prvenstveno, kardiovaskularni sistem. Nedavna studija japanskih naučnika dokazala je da često konzumiranje transmasti zaista može povećati rizik od demencije i Alzheimerove bolesti. Prema ovoj studiji, objavljenoj u časopisu Neurology, ljudi sa povećanom razinom transmasti u krvi, imaju čak 50-75% veći rizik za razvitak demencije i Alzheimerove bolesti.

U studiji je učestvovalo preko 1600 Japanki i Japanaca, starijih od 60 godina, čije se zdravstveno stanje pratilo u periodu od deset godina. Na početku same studije, urađene su analize krvi učesnika, ali i njihovo opće zdravstveno stanje i način ishrane.

Naučnici su pokazali da postoje određeni negativni kognitivni ishodi, ali i kardiovaskularni problemi, koji su povezani sa ishranom koja uključuje visoku koncentraciju transmasti. Osim toga, predstavljeni su i drugi faktori koji mogu povećati rizik od ovih dvaju bolesti, a to su visok krvni pritisak, razvitak Diabetes mellitus tipa 2, kao i pušenje cigareta.

Tokom studije, oko 377 učesnika je razvilo početni stadij demencije. Povećana koncentracija oleinske kiseline u serumu bila je značajno povezana sa povećanim rizikom od demencije i Alzheimera. Upravo je oleinska/elaidinska kiselina marker transmasti u serumu. 

Nivo oleinske kiseline izmjeren je plinskom hromatografijom i masenom spektrometrijom.Industrijska prerađena hrana, kao što su keks, krekeri, slatkiši, fast food i pržena hrana, sadrže velike nivoe transmasnih kiselina. Suprotno, mediteranska ishrana koja se bazira na maslinovom ulju odličan je izvor energije i nezasićenih masnih kiselina, koje apsolutno nemaju negativan uticaj na zdravlje, kardiovaskularni i nervni sistem. Svakako, ishrana bogata prirodnim proteinima, mineralima i vitaminima, snižava rizik od obolijevanja.

Inače, demencija, poznata kao „senilnost“ jeste hronični i obično ireverzibilni gubitak kognicije;  postupno pogoršanje intelektualnih sposobnosti sve do oštećenja socijalnog i radnog funkcioniranja.  Jedan od prvih simptoma je gubitak kratkotrajnog pamćenja, i uglavnom simptomi bivaju trajni. Moguće ih je podijeliti na simptome rane, srednje i kasne faze bolesti. Motorni i neurološki deficiti uglavnom se javljaju u kasnoj fazi bolesti, a pojava epileptičkih napada je moguća u svim fazama.  Psihoza, halucinacije, deluzije ili paranoja neki su od povremenih simptoma.

Alzheimerova bolest-degenrativna je bolest mozga, koja je neizlječiva i može dovesti do smrti. Dovodi do demencije, gubitka sposobnosti razmišljanja, te do promjena u ponašanju i ličnosti. U Sjedinjenih Američkim Državama četvrti je uzrok smrti. Uništava neurone i veze u moždanoj kori, što dovodi do gubitka moždane mase.

 

 

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X