Pečena piletina s limunom, koprom i harissom – Sarajevo Food Dictionary

Pečena piletina s limunom, koprom i harissom

8 karabataka
½ kg krompira
2 veća luka
4 češnja bijelog luka
3 kašike maslinovog ulja
Kora i sok jednog limuna
½ šolje feta sira
2/3 šolje svježeg kopra
1 šolja grčkog jogurta
1 mala kašika harisse

1. Upalite rernu na 200oC.
2. Očistite krompir i luk, narežite na jednake, i stavite na tepsiju. Bijeli luk ostavite u ljusci, samo ga malo zgnječite.
3. Po povrću pospite dvije kašike maslinovog ulja, so i biber po želji. Izmiješajte rukama, tako da sve bude jednako prekriveno začinima.
4. Karabatke, kožom prema dole, položite po povrću, te na njih utrljajte ostatak ulja. I stavite u rernu.
5. Neka se priprema 45 – 50 min.
6. Kada je gotovo, pospite po piletini i povrću limunovu koru i sok, fetu i kopar, te poslužite.
7. U posudi pored, stavite grčki jogurt, i koji ćete staviti kašičicu harisse, te samo lagano zamutiti, ostavljajući svjetlije i tamnije crvene nijanse harisse po bijelom jogurtu.
Idealna ideja za sutrašnji ručak. Prijatno! 

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary