Sa zimom dolazi i-Game Of Thrones viski! – Sarajevo Food Dictionary

Sa zimom dolazi i-Game Of Thrones viski!

Iako je serija „Game of Thrones“ konačno dramatično završila ranije ove godine, hrana i piće, koji na svojstven način odaju počast seriji, još uvijek su popularni među ljubiteljima serije. Johnnie Walker u augustu je u prodaju izbacio dva nova viskija na temu GOT-a, simboličnih imena „A Song of Ice“ i „A Song of Fire“. Diaego i HBO najavili su i lansiranje najnovijeg viskija u kolekciji Game of Thrones Limited Single Malt Scotch.

Takozvani Six Kingdoms-Mortlach Single Malt Scotch Whisky, star 15 godina, deveto je piće u kolekciji, te je očekivano da će u prodaji biti dostupan u decembru ove godine. 

Ime „Six Kingdoms“ oda je finalu serije, u kojem sedam Westeros kraljevstava na koncu postaje šest kraljevstava, nakon što Sansa Stark objavi da će „North ostati nezavisno kraljevstvo, kao što je bilo hiljadama godina“ tokom sastanka Velikog vijeća.

Fanovi će na metalik zlatnoj boci prepoznati i sliku trookog gavrana u čast Branu.Što se tiče okusa, viski je opisan kao „smio, prodoran i jak“, sa dominacijom nota vanilije i začina, što je rezultat sazrijevanja viskija. Proizveden je u Mortlach destileriji u Dufftownu, Škotskoj. Vlasnik ove destilerije je George Cowie, a njegov sin, Alexander, razvio je metodu destiliranja tečnosti 2.81 put, što je proces jedinstven kao i sam lik trookog gavrana, koji je glavna tema posljednjeg viskija.

Kada Six Kingdoms viski bude lansiran u decembru, pridružit će se kolekciji i od prethodnih osam, nazvanih House Tully, House Stark, House Targyryen, House Lannister, The Night’s Watch, House Greyjoy, House Baratheon i House Tyrell.

Kavita Agarwal, direktor Diaego’s kazala je kako su reakcije na objavu o novom viskiju ekstremno pozitivne, te da fanovi željno iščekuju prodaju istog. Kolekcija Game of Thrones viskija je, odličnim odazivom publike i sjajnom prodajom, svojoj matičnoj kompaniji povećala neto zaradu na čak 12.9 milijardi.

Jeff Peters, potpredsjednik HBO-a za ovu priliku je izjavio da  su „osam fantastičnih viskija pratili seriju do samog kraja, nazdravljali seriji, a Six Kingdom će biti kruna i konačna zdravica kraju serije“. 

Boca od 750 ml košta 150 dolara, a Six Kingdoms viski će biti dostupan, kako stoji u najavi, u ekstremno limitiranim količinama. Preporučuje se dodavanje male količine vode, da bi se razvile voćkaste note viskija.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X