Kolač od palente – Sarajevo Food Dictionary

Kolač od palente

Za biskvit
– 200gr putera
– 120gr šećera
– 1 vanilin šećer
– 3 jajeta
– Kora jednog limuna
– Sok od jedne narandže
– 150gr palente
– Prstohvat soli
– 1 prašak za pecivo

Za sirup
– 250ml narandžinog soka
– 100gr šećera
– 3 zrna kardamona

1. Upalite rernu na 170 stepeni.
2. Umutite puter, vanilin šećer i šećer dok ne postanu pjenasti.
3. Dodajte tri jajeta – jedno po jedno.
4. Dodate aromatične agrumske komponente – koricu limuna i sok od narandže.
5. U drugoj posudi pomiješajte suhe sastojke – palentu, so i prašak za pecivo.
6. Spojite mokre i suhe sastojke i smjesu izlijte u lim za pečenje ili kalup za tortu, koji ste prethodno namastili puterom.
7. Peći 30tak minuta na 170 stepeni.
8. U posudu staviti narandžin sok, šećer i zna kardamona koja ste prethodno zgnječili, izvadili sjemenku i usitnili. Zagrijavajte, uz miješanje, dok se sirup ne reducira. Ostaviti da se ohladi.
9. Kistom premazati kolač sirupom, te poslužiti uz grčki jogurt i dodatni preliv sirupa.
PS Sirup možete iskoristiti i kao zaslađivač za čaj.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary