SFD istražuje za vas – Šta ima novo u gradu? – Sarajevo Food Dictionary

SFD istražuje za vas – Šta ima novo u gradu?

Kroz posljednjih par godina, Sarajevo se može pohvaliti mnogim novim restoranima ili koncept lokalima koji nude unikatna jela. Ponuda Sarajeva je dugo bila u jednom balonu, te svaki restoran je služio dosta slična jela, i jedina je konkurencija bila u izvedbi. Međutim balon je pukao i kreativnost i želja ugostitelja da ponude nešto novo eksponencijalno je počela da raste.

Evo recimo pačja prsa. Ovu izuzetnu namirnicu je zahtjevno dobro pripremiti, a još zahtjevnije je bilo pronaći restoran koji je služi. Sada ovo jelo možete naručiti i proslaviti život u restoranu Bon Apetit na Marijin Dvoru. Pačja prsa služe sa sosom od borovnice te pireom od boba. Cijena ovog jela je 27KM. Pored pačjih prsa, Bon Apetit nudi i sporo pečenu janjetinu s emulzijom od bijelog luka po cijeni od 29KM, biftek u umaku od tamne čokolade i višanja po cijeni od 32KM, ali i ‘običnu’ salatu sa kozjim sirom, puretinom ili biftekom. Ovo je mjesto gdje ćete čuti za nevjerovatne kombinacije okusa, kao recimo repovi škampa s karameliziranim ananasom, chilli majonezom, dimljenim lososom i grilovanim avokadom. Bon Apetit je restoran koji je vrlo brzo ušao u sami vrh gastronomije ovog grada zbog profinjenih okusa i smjelosti da ovom gradu ponudi nešto drugačije. 

Marijin dvor kao dio grada je ugostio još jedan unikatan restorančić – Kašahana. U ovom slučaju možete da izaberete da počnete dan na najbolji mogući način i to – zobenom kašom, s raznim dodacima: javorov sirup, med, chia sjemenke, goji bobice, lješnjaci, razni džemovi…  Niste sigurni za šta se odlučiti? Kašahana je za vas pripremila već provjerene kombinacije. Probajte Protein Power kašu (zobena kaša, Biona kikiriki puter, komadići tamne čokolade, sjemenke konoplje, banana) ili možda Goodness Overload kašu koja umjesto kikiriki putera i čokolade ima domaći chia džem i Noccio puter od lješnjaka. Cijene kaša su između 4KM i 5KM, s tim da se posebno izdvaja bezglutenska kaša kojoj baza nije zob, nego mljeveni orasi, lan, kokosovo brašno i biljno mlijeko, a kao prilog toj kaši stavlja se usitnjeni kokos, chia sjemenke, banana, chia džem po izboru, puter indijskog oraščića, sjemenke konoplje i sezonsko voće. Zdravo i veoma ukusno.

Odmah preko ulice, paralelno s Marijin Dvorom su Kovačići koji se mogu pohvaliti s jednim novim otvorenim mjestom, koji svoja dva starija brata ima na još dvije lokacije u gradu, a to je Juices&Smoothies. Smješten je na prekrasnoj lokaciji, i tačno predstavlja izvor zdravlja svima u prolazu, ali i onima koji će s namjerom posjetiti ovaj lokal. S dodatnim otvaranjem ovakvog jednog mjesta, sve je manje isprika za zapostavljanje svoga zdravlja. Zato posjetite ovaj novi lokal, i nagradite sebe jedinstvenom kombinacijom hladno presanih sokova.

Vratimo se u centar grada. Kod Pravnog fakulteta smjestio se jedan prekrasan mali restoran – SimBIOza. Restoran, kako i samo ime kaže, je fuzija raznih kuhinja. Preko Tajlanda, Libanona, Uzbekistana do Italije, okusi koje ćete ovdje probati pomjeraju um. Kako proizvode svoj paradajz sos, na koji su jako ponosni, pogriješiti nećete ako naručite pizzu ili parmigianu s patlidžanom i Mozzarellom po cijeni od 9KM. Ističe se uzbekistanski pilav s janjetinom i rižom, začinjen kombinacijom začina koje do sad niste imali priliku probati. Ova ljubav na tanjiru košta 11KM. Izuzetan je i Pad Thai s nudlama i škampima po cijeni od 13KM i Jiaoze (Kineske punjene knedle) punjene mješavinom ribe i povrća, posute sojinim sosom, čine dobitnu kombinaciju i koštaju 8KM.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti Gastro pub Fabrika, koji u svojoj ponudi ima 80 vrsta piva. Imaju u ponudi Heineken Blade –  mini točionik sa 8 litara piva. Uz ovo zadovoljstvo cijela ekipa će dobiti mezu i sebi zagarantovati nezaboravan provod. Specifično za ovu posebnu ponudu jeste što ovaj točionik nema CO2, tako da garantuje izuzetnu zabavu za sve prisutne. Posjetite ovo mjesto i obradujte se jednim jelom sa neodoljive liste gastro ponude.

Već jedan period, u dijelu grada gdje centar prelazi u Marijin dvor, otvoren je Brasserie August Braun. Znate li ko je on bio? August Braun je bio austrougarski fabrikant cigli i na svaku ciglu koju bi proizveo stavljao je svoje inicijale, a kada se zaljubio u Mariju, i zbog ljubavi prema njoj sagradio Marijin dvor, na cigle je počeo stavljati srce. Tako i ekipa ovog slatkog restorana u svako jelo koje skuha ubaci dio svog srca, kako bi što bolje prikazali umijeće i strast koju posjeduju prema hrani. Iako imaju bogat jelovnik domaćih i internacionalnih jela, najbolje je umijeće na klasiku vidi. Biftek koji ovdje možete naručiti po cijeni od 29KM, dođe savršeno spremljen na gril tavi još uvijek ispuštajući zvuk pečenja. Odličan je i doručak, gdje za 7KM dobijete servirana dva jajeta, dvije kobasice, krompiriće, sos i uštipke ili domaće pecivo. Da vam odamo jednu tajnu domaće pecivo u August Braunu je vrhunsko, uvijek svježe i posuto susamom i lanom. Neodoljivo!

U ovom tekstu moramo istači novo-staro mjesto – Jadranka. Ne moramo ni istaći važnost povratka ove slastičarne, koja je dio jedne važne i prisutne tradicije. Smještena na Grbavici, na poznatom mjestu, Jadranka je svoja vrata otvorila novim naraštajima, pripremajući kulise svoje pozornice u vidu svojih daleko poznatih kolača. Hajmo krenuti s klasicima: poznata po neprevaziđenoj šamponjez torti, u ovom hramu uspomena možete pojesti i najbolji boem, koji čuva svoju tradiciju, kao što čuva i svoj kvalitet. Ako ste ipak više za kolače od orašastih plodova, orah šnitu obavezno naručite. Ništa ne daje dubinu okusu, a i vraća u djetinjstvo, kao orasi.

I Hrasno se ima pohvaliti novootvorenim lokalom – Urban Café.Deli. Nevjerovatnu rapsodiju okusa i boja, kombinovanu istočnjačkim, zapadnjačkim i bosanskim okusima, Urban Café.Deli donosi u svakom svom jelu. Mnoga jela su prvi put ponuđena Sarajevu, recimo vegetable & paneer handi, što je povrtni curry s lukom i paradajzom po cijeni od 14KM, i nevjerovatni rižoto sa šafranom i zelenim šparogama koji košta 12KM. Iako zvuči kao raj za vegetarijance, ovdje se itekako može pojesti vrhunski biftek, pripremljen s ljutim i slatkim papričicama, grilovanim lukom i temeljcem od timijana po cijeni od 35KM.

Na stupu je otvoren Gastro pub 13. Nevjerovatno mjesto! Enterijer je vrhunski, te ga posebno karakteriše osjećaj udobnosti, kojem doprinosi prekrasno prelamanje svjetlosti kroz velike portale. Pored ovakvog enterijera, ovaj gastro pub ima se pohvaliti i odličnom ponudom hrane. Preporučujemo vam biftek serviran na rukoli, i pažljivo obložen biberom koji doprinosi posebnom iskustvu. Cijena ovog zadovoljstva je 25KM. Interesantna je informacija da Gastro pub 13 nudi i uslugu live show cookinga, gdje njihovi spretni kuhari ovaj biftek pripremaju pred vama. Izuzetno zar ne? Ovakvo iskustvo predlažemo da zaokružite dovoljno slatkim, ne prejakim, savršeno laganim mousseom od čokolade koji ovdje možete pojesti po cijeni od 4KM. Šta čekate?!


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X