Škotsko jaje (Scotch egg) – Sarajevo Food Dictionary

Škotsko jaje (Scotch egg)

1 jaje za kuhanje
1 jaje za smjesu
1 jaje za pohovanje
100gr mljevenog mesa
4 kašike prezle
malo brašna
0,5 dcl tople vode
1 manja glavica luka
so i biber
ulje
—————————————
1. Skuhajte jaje, ogulite ga i ostavite da se ohladi.
2. Napravite smjesu od mljevenog mesa, jednog jajeta, sitno isječenog luka, dvije kašike prezle i malo tople vode. Začinite po želji.
3. Ohlađeno jaje uvaljajte u brašno. Od faširanog mesa napravite pljeskavicu, kojom ćete obložiti jaje.
4. Stavite jednu užu posudu na vatru i unutra naspite ulja 2cm.
5. Pripremite teren za paniranje – umutite jedno jaje u tanjir, te istresite preostalu prezlu na ubrus.
6. Jaje obloženo faširanim mesom, uvaljajte u jaje, pa u prezlu i stavite da se prži na vruće ulje oko 5min sa svake strane.
7. Kada je prženje završeno, stavite svoje škotsko jaje na ubrus da upije višak masnoće. Možete ih poslužiti tople ili hladne.

P.S. Ovo je mjera za jedno jaje, naravno kada budete praviti ovo jelo predlažem da ih napravite više, jer su odlična užina, meza ili doručak na poslu.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary