Najbolji umaci svijeta – Sarajevo Food Dictionary

Najbolji umaci svijeta

Rijetko koja osoba voli u potpunosti plain jelo, te poseže za kojekakvih dodacima koji bi pojačali i dočarali okus. Ako volite osjetiti onaj posebni „šmek“, umaci su prava stvar za vas, a ukoliko ne možete odabrati-donosimo vam nekoliko najboljih, svjetski poznatih umaka.

  1. Hollandaise umak

Historija ovog umaka tvrdi da je nastao u 17.vijeku u Francuskoj, u mjestu Isigny-sur-Mer, te da se tada zvao „Sauce Isigny“. U  toku Prvog svjetskog rata, počeo se uvoziti maslac iz Holandije, te je, paralelno s tim dešavanjima, ovaj umak „promijenio“ ime i zadržao ga godinama. Sastoji se od maslaca i žumanjaka, sa dodatkom limunovog soka i savršen je dodatak povrću, ribi i jajima. Služi se topao, te se mora pripremati sa velikom pažnjom, pošto, ako se sastojci ne sjedine na pravi način, razdvoje se, te žumance koagulira.

 

  1. Veloute umak

Veloute umak je još jedan od odličnih izuma francuske kuhinje. Jedan je od osnovnih vrsta umaka, te se može praviti od pilećeg, telećeg, povrtnog ili ribljeg temeljca i brašna, te se mogu dodati bijelo vino, vrhnje, peršun i drugi sastojci. Poslužuje se uz meso peradi i morske plodove, a može biti i baza za pripremu drugih umaka.

 

  1. Pesto umak

Ovaj umak je, zaista, svjetski poznat i voljen. Aromatičan je i mirisan, i sjajan dodatak različitim jelima, a najčešće se koristi kao uma za tjesteninu, pizzu, lazanje, ribu, povrće… Naziv potiče od talijanskog „pestare“, što u prevodu znači gnječiti, a upravo tako trebate i pripremati ovaj umal-usitnjavanjem blenderom, mikserom i drugim pomagalima. Možete smiksati bosiljak, peršun, korijander, metvicu, origano, rukolu i drugo začinsko bilje; ne štedite i mašti na volju!

 

  1. Guacamole umak

Guacamole je, ustvari, namaz baziran na avokadu, i smatra se da porijeklo vuče iz vremena Azteca. Ima bogat i kremast okus, ali i nutrijente, s obzirom na to da avokado obiluje nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i vlaknima. Odličan je i u regulaciji nivoa glukoze u krvi. Ključni potez u pravljenju idealnog guacamole sosa jeste-pronaći zreo avokado, srednje tvrd. Dodajte ljutiku, papričicu, korijander, so i biber i-miksajte! A potom uživajte u fantastičnom okusu ovih sastojaka.

 

 

  1. Bechamel umak

Bechamel je mliječni umak, poznat i kao „sauce blanche“ što u prevodu znači „bijeli umak“. Obavezan je u pripremi lazanja i raznih talijanskih jela. Porijeklo vuče iz XVII stoljeća, te legenda kaže da ga je izmislio kaonik na dvoru, a njegov se recept sastojao iz brašna, maslaca, ljutike, peršuna i luka. Ime je dobio po markizu de Bechamelu, financijeru kralja Louisa XIV.Lista sastojaka za bijeli umak je poprilično jednostavna: mlijeko, brašno, maslac, so, biber i muškantni oraščić kao pojačivač okusa.

  1. Soja umak

Azijska je kuhinja, reklo bi se, skoro nezamisliva bez soja sosa. Otkriven je u kini prije otprilike preko dvije hiljade godina, pa je u Japan dospio posredstvom budističkih sveštenika, koji su soju fermentisali u slanoj vodi i potom dobijali tečnost tamne boje, posebne arome i pikantnog okusa. Ovaj je umak značajno obogatio okus riže, te je poslužio kao inspiracija za razna jela, a posebno je ukusan sa sashimi tunom ili lososom, u pratnji tankih listova đumbira. Razlikuju se tamni, svijetli, tamari japanski sosovi i kineski umak od soje.

  1. Tartar umak

Smatra se da je ovaj umak ime dobio po plemenu Tartara, koji su brojali samo pobjede u pohodima u srednjovjekovnoj Evropi. Recept za Tartar se prvi put pominjao u kuharici iz 1889.godine, te se lista sastojaka potrebnih za pravljenje ovog umaka nije bitno promijenila: majoneza, limunov sos, kapari, kiseli krastavci, bijeli luk, peršun, gorušica, bijelo vino i biber. Možete ga jesti uz pomfrit i šniclu, pohovano meso i ribu. Uživajte!

 

 

  1. Worcester umak

Jedan od najdražih umaka većine Amerikanaca je-Worcester umak, fermentirani, tečni začin koji se najčešće koristi u pripremi jela od ribe, raznih vrsta mesa, te uz razne salate. Sastoji se od sirćeta, melase, šećera, soli, inćuns, tamarinda, ljutike, bijelog luka i začina. Originalni Worcester umak napravili su hemičari John Wheeley Lea i Wiliam Henry Perrins davne 1837.godine. Ovaj se sos koristi za mariniranje, ali i za spravljanje Bloody Mary koktela, a čest je sastojak i velškog prženog sira, Cezar salate i drugih veličanstvenih jela.

 

 

  1. Espagnole umak

 

Španski kuhari, koji su pravili jela na vjenčanju princeze Anne i kralja Louisa XIII, bili su uporni u mnakani da francuski tamni umak obogate španskim paradajzom. Pošto su gosti bili oduševljeni okusom umaka, isti je dobio ime Espagnole-po zemlji porijekla domišljatih kuhara. Jakog je okusa, i uglavnom služi kao osnova za pripremu sosova Madeira, Bourguignonne, Chasseur i drugih, ali, generalno, najbolje ide uz janjetinu, pačije meso i biftek. Pravi se od goveđeg temeljca, maslaca, brašna, luka, mrkve, celera, timijana, lovora i peršina, soli i bibera.

 

  1. Alfredo umak

Alfredo umak je jedan od najpopularnih sosova na svijetu, a ime je dobio po Alfredu di Leliu, vlasniku restorana u Rimu. Priprema je jako jednostavna, te ne iziskuje previše vremena, i, uz tjesteninu, pravi je „spas u zadnji čas“. Za pripremu su potrebni: maslac, vrhnje za kuhanje, bijeli luk, parmezan. Peršun, biber, tjestenina. Možete dodati piletinu, škampe, gljive, ili još neko začinsko bilje-po želji. Jednostavno i preukusno!


author
Piše: SFD
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary