Punjena tikva – Sarajevo Food Dictionary

Punjena tikva

1 hokkaido tikva
2 kašike maslinovog ulja
Kašićica soli
Kašićica čilija
1 šolja divlje ili koje vi hoćete riže
½ šolje sjemenki po želji
1 kašičica putera od lješnjaka
½ šolje sjemenki od šipka
—————————————-

  1. Hokkaido tikvu očistite tako što ćete odsijeći gornji dio kao poklopac. Kašikom unutra izvadite sjemenke, pa provjerite da li ima dovoljno prostora za fil ako nema onda još malo kašikom izvadite dio tikve, koji kasnije možete iskoristi za neki čušpajz ili slično.
  2. Tikvu premažite iznutra uljem, soli i čilijem i stavite u rernu na 200 stepeni, na nekih 25min, tj dok ne postane mekana.
  3. Rižu skuhajte po uputama, i stavite sa strane.
  4. Na suhu tavu popržite sjemenke, i pomješajte sa rižom.
  5. Začinite po želji i stavite kašiku putera od lješnjaka. Ako vam je puter od lješnjaka pregust, prethodno ga pomješajte sa maslinovim uljem da dobijete gustinu dresinga, te sve zajedno izmješajte.
  6. U ispečenu tikvu, ubacite rižu sa sjemenkama i začinima te vratite u rernu na nekih 15tak minuta.
  7. Prije nego poslužite pospite sjemenkama od šipka.
  8. Poslužite kao prilog ili zasebno jelo. Vjerujte mi da ćete uživati.
Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary