Itameshi-trend koji će obilježiti 2020 godinu – Sarajevo Food Dictionary

Itameshi-trend koji će obilježiti 2020 godinu

Kako se 2019 godina, pa i cijela decenija, poprilično rezmirala što se tiče gastronomskih trendova, kulinarski velikani i kritičari već su pripremili nove trendove za dolazeću deceniju i 2020 godinu. Jedna od najčešće spominjanih riječi jeste Itameshi, a u nastavku saznajte o čemu se tu, zapravo, radi.

Itameshi je japanski izraz za talijansku kuhinju-odnosno spoj talijanske i japanske kuhinje i primjenu japanskih tehnika na spravljanje talijanskih jela. To je u posljednjem kvartalu 2019 spoznao i Airbnb, koji je okupio chefove talijanske i japanske kuhinje u cilju educiranja zainteresovanih o fuziji pomenutih kuhinja i osobinama koje ih ustvari spajaju.

Obje kuhinje utemeljene su na posebnom odnosu prema namirnicama, sastojcima i načinu pripreme, te na jednostavnosti iza koje se potajno krije čisto savršenstvo i besprijekorne tehnike kulinarstva. Čak su i određene kategorizacije slične: Italijani imaju špagete, a Japanci ramen; Japani imaju sashimi, a Italijani, pak, crudo. Činjenica da se obje temelje na tradiciji fetišističkom odnosu prema sastojcima i sezonama i na prividnoj jednostavnosti iza koje su desetljeća usavršavanja jela i tehnika. 

Itameshi, zvijezda naredne godine, postao je popularan u Japanu u posljednjih nekoliko denecija. Prvi italijanski restoran se u Japanu otvorio krajem 19.vijeka, a kako su Italija i Japan bili saveznici u svjetskim ratovima, sve je više novih Italijana dolazilo u Japan.

Upravo se tako japanska kuhinja pomiješala sa talijanskom, makar u naizgled neprimijetnim aspektima, a rastom Japana i kulinarstva u istom, povećao se i broj restorana u kojima je bila zastupljena talijanska cucina, a što je najinteresantnije-osnivali su ih Japanci koji su većinski svoja kulinarska umijeća usavršavali u Italiji: Toshiaki Yoshikawe, Yoshimi Hidake i drugi. Baš tada je i nastala kuhinja koja je danas poznata kao

Itameshi, a u biti označava primjese japanske kuhinje talijanskoj, te obrnuto: posebno adaptiranje talijanske kuhinje na japanski način i japanskim kulinarskim tehnikama. Neka od zanimljivih i preukusnih jela-kao što je rižoto sa kamenicama i wagyu govedinom, nastala su upravo miksanjem ovih dvaju kuhinja i korištenjem mašte i preciznosti kuhara. Jedna od najljepših karakteristika kulinarstva jeste mogućnost spajanja nauka kao što su historija i geografija sa maštom i umjetnošću. Ono što će održati kuhinju određenog podneblja vijekovima živom jeste prilagođavanje iste i uvođenje promjena koje ljude neće (i ne smiju) ostaviti ravnodušnima.

 


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X