Zašto neku hranu (čitaj: čokoladu, grickalice, fast food) jedemo i kada smo siti? – Sarajevo Food Dictionary

Zašto neku hranu (čitaj: čokoladu, grickalice, fast food) jedemo i kada smo siti?

Nije sva hrana kreirana, a ni percipirana, na isti način: određenu hranu, prosto, ne volite zbog okusa koji vam ne godi (iako je, recimo, jako dobra za vas-brokule, karfiol), dok drugu vrstu hrane volite jer je odobravaju vaši okusni pupoljci (čokolade).

Upravo takva hrana, neodoljiva vašem nepcu, djeluje kao svojevrsni opijat na vaš mozak-iako ste siti, možete još jesti.

Zašto se to dešava?

Odgovor je u pojačivačima okusa, enhancerima, koji za zadatak imaju pojačati djelovanje hrane na vaše papile na jeziku, pa samim tim i na doživljaj iste. Ti ključni sastojci vještački utiču na vašu percepciju o toj namirnici, a hipotalamusu-gdje se nalazi centar za sitost-ne šalju signale da ste siti. Naučnici ovaj fenomen nazivaju „hyper-palatabilty“, što bi označavalo hranu koja izaziva preveliku osjetljivost nepca i okusnih pupoljaka, što dovodi do pojačane senzacije zadovoljstva u toku konzumacije hrane, kao što su grickalice, čokolada, pizza, te „varanja“ mozga i, dalje, želuca.

Studije su pokazale da hrana koja sadrži dva ili više ključnih sastojaka povezanih sa hiperpalatabilnošću-kao što su šećer, so, masti, ugljikohidrati-može aktivirati centre u mozgu, procese, kao i receptore, koje inače aktiviraju kokain i opioidi. Kao što je već navedeno-blokiraju prenos informacije o sitosti ka hipotalamusu.

Kako je hrana lako dostupna, uglavnom jeftina, što je pogodno za svačiji džep, lako može doći do prejedanja, čemu može uslijediti gojaznost, a nerijetko i poremećaji kao što je bulimija. Neki dokumentarci koji se bave ovom problematikom pokazali su da su prehrambene kompanije razvile formule namjenski napravljene da bi hranu napravile privlačnom za konzumente. Međutim, proizvođači recepte čuvaju većinskim dijelom nedostupne za javnost, tako da ih naučnici ne mogu u potpunosti istraživati.

Naučnici su ipak našli način da spoznaju koje to namirnice, i na koji način, dovode do neopisivog zadovoljstva koje vam ne dopušta da prestanete jesti. U knjizi „Your Food Is Fooling You: How Your Brain Is Hijacked by Sugar, Fat and Salt“  David Kessler, nekadašnji povjerenik Agencije za sigurnost hrane napisao je: „Koja je to hrana koja vas zavarava? To su čipsevi, slatkiši, pića… A tu su, naravno, i pizze, pržena piletina, hamburgeri i pomfrit.“ Dakle-sva hrana koja sadrži previše šećera/zaslađivača, soli, masti, ili posebnih aditiva-hiperpalatabilna je i potencijalno može izazvati gojaznost. Stoga-povremeno je uredu posegnuti za ovakvim grickalicama, ali je neophodno iste ograničiti i nipošto se ne navikavati na iste!


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X