Potaž od vrganja i kestena – Sarajevo Food Dictionary

Potaž od vrganja i kestena

150gr kestena pečenih ili kesten pirea
50gr sušenih vrganja
2 komada prase (samo bijeli dio)
1 krompir
2 mrkve
4 kašike maslinovog ulja
50 gr putera
2 češnja bijelog luka

začini:
prstohvat soli
prostohvat bibera
prstohvat majčine dušice


  1. Sve sastojake isjeckajte na manje komadiće, a sušeni vrganj potopite u malo vode.
  2. U šerpu stavite pola maslinovog ulja i putera te kratko izdinstajte bijeli luk i prasu. Zatim dodajte krompir, mrkvu i očišćene kestene.
  3. Zalijte sa vodom, toliko da prekrije sastojke, ako potaž bude gust, lako je dodati još vode.
  4. Dodajte začine.
  5. Ostavite da kuha nekih 15tak minuta, koliko je dovoljno da mrkva bude mekana jer se ona najduže kuha.
  6. Na tavu stavite ostatak maslinovog ulja i putera, i prebacite ocjeđene vrganje. Neka kuća zamiriše!
  7. Postoje dvije opcije završetka ovog jela:
    1. Prva opcija jeste da ubacite vrganje u šerpu sa ostalim sastojcima i sve propasirate.
    2. Druga jeste da sadržaj šerpe propasirate, a vrganje da ostavite u komadu, te ih servirate tako što prvo njih stavite na tanjir i sve prekrijete sa potažem.

Za koju se god varijantu odlučili, ovo jelo nema fule. I ne zaboravite prepeči malo krutona na puteru, za hrskavu komponentu ove prekrasne čorbe.

Pitch in The Kitch

Zdravo, ja sam Tanja, i poznavajući sebe mogu lako zaključiti da moji apetiti za životom rijetko spavaju. Otkad pamtim sebe da postojim i djelujem, pronalazim veliko zadovoljstvo u istraživanju i čitanju recepata, sadnji začina i povrća, ribolovu i naravno samom kuhanju. To je jedan aspekt kroz koji sam odlučila rasti kao osoba.

Moj ‘pravi posao’ je u IT-ju, te razmišljajući ‘inžinjerski’ dosta pomaže kod cijele organizacije sastojaka i procedura u kuhanju. Kroz poznavanje pravih ljudi, i pomenutu strast prema hrani, radim i kao jedna od urednica fenomenalnog magazina, portala, vodiča za najbolju hranu – Sarajevo Food Dictionary-ja.

Recepte biram i prilagođavam da bi bili što praktičniji, a opet da ne gube na ukusu.

Više praktičnih primjera u slikama možete naći na instagram profilu @pitchinthekitch


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary