„Tasty Challenge“ za učenike: Način da djeca zavole zdravu hranu! – Sarajevo Food Dictionary

„Tasty Challenge“ za učenike: Način da djeca zavole zdravu hranu!

Ljudi iz Kairos PDX škole u Portlandu došli su na zanimljivu ideju o uključivanju učenika u biranje obroka, ali na zanimljiv način-kroz određene izazove, a sve u nakani da djeci omoguće što raznovrsnije, zdravije i bolje obroke, sa što manje trans masti i nepotrebnih ugljikohidrata koje najčešće dobivaju iz brze hrane, kao što su sendviči i grickalice, te iz čokoladnih poslastica i gaziranih pića, koji se često služe u školskim menzama.

Ono što je iznenadilo kuhare, ali i upravu škole, jeste da su učenici stajali u redu da probaju nove poslastice od bundeve-supe, kaše i slatke pripravke, nakon što su im se, prethodnog dana, u blind food tasting izazovu dopala upravo jela od bundeve, kao i paprikaši i druga jela koja uključuju jako puno povrća ili voća.

„Ova je najbolja! Htjela bih ponijeti veliki lonac kući, da je mogu stalno jesti“ rekla je Mari, učenica petog razreda, jedući krem supu od bundeve.

Učenici su učestvovali u „Tasty Challenge“ eventu koji je organizovala FoodCorps, neprofitna organizacija koja nastoji djeci u školama približiti važnost zdrave ishrane i, ukusnim obrocima, učiniti da je zapravo i zavole. Prije nekoliko mjeseci, ova se organizacija udružila sa Sweetgarden, lancem koji se uglavnom fokusira na salate i domaće uzgojene organske namirnice, te su pokušali osmisliti program čiji je cilj poboljšati samo iskustvo jela u školi, tako što će omogućiti učenicima da sami biraju obroke, te da kušaju različitu hranu, što bi, na koncu, redizajniralo menze u kojima učenici borave za vrijeme pauza.

„Jako je bitno djeci dati potrebne informacije o hrani, upoznati ih sa različitim vrstama, da bi odlučili šta im uopće odgovara. Bitno je da probaju zdravu hranu i zavole je, a ne da im odrasli govore šta moraju i trebaju jesti“ kazala je Curt Ellis, jedna od osnivača FoodCorps organizacije.

U nedavnoj studiji koju je sprovela pomenuta organizacija, a u kojoj je učestvovalo preko 400 studenata, kuhara u školama, učitelja i ostalog osoblja, bilo je najviše pritužbi oko neraznolikosti hrane i okusa. Također, preko 50% djece već ima prekomjernu težinu ili je čak gojazno; što je bio dovoljan alarm za FoodCorps da poduzme određene mjere, zajedno sa odgovornim institucijama.

Tako se i rodila ideja o „Tasty Challenge-u“: u ovom izazovu djeca po principu „blind food tastinga“ određuju koja im je hrana ukusnija i privlačnija, da je pritom ne vide, a hrana podrazumijeva dosta povrća, voća, biljnih začina i umaka sa, naprimjer, bijelim lukom i čilijem.

Sweetgreen je donirala 1 milion dolara FoodCorps organizaciji  u namjeri da finansira njihovu sjajnu i nesebičnu namjeru da smanje dječiju gojaznost, rizik od dijabetesa i sličnih bolesti, te da poboljša njihov odnos prema hrani i da djeca zdravu hranu, zaista, i zavole. Do sada je u projektu učestvovalo 15 škola, a iz organizacije su najavili da će u 2020 u „Ukusnom izazovu“ učestvovati preko 50 škola, te oko 22.000 učenika.


author
Piše: SFD
Let’s get social

© 2017 - 2020. Sarajevo Food Dictionary

X