Avokado Burger – Sarajevo Food Dictionary

Avokado Burger

– 1 pecivo
– malo maslaca
– 180g (dva puta) faširane junetine
– sol
– biber
– liska salata
– 2 kriške cheddar sira
– 1 avokado
– 1 manji ljubičasti luk
– malo limunovog soka
– začini: sol, biber, slatka dimljena paprika

Priprema:

1. Mljeveno meso formirati u pljeskavicu, posoliti i pobiberiti i ispržiti po želji. Idealno bi bilo da je burger srednje pečen. Kada meso okrenete na drugu stranu da čete na već ispečenu stranu stavite cheddar sir. Pola minute prije nego je meso gotovo, dospite vrlo malo vode i poklopite kako bi se sir fino istopio.

2. Dok se meso prži, pecivo prerezati, razmazati malo maslaca (ili istopiti maslac na tavi) i tostirati.

3. U manju zdjelu izgnječiti avokado, dodati malo limunovog soka i isjeckani luk (isjeckajte što sitnije). Dodajte začine (sol, biber, slatku dimljenu papriku) i sve dobro promiješate.

4. Kada je pecivo tostirano namazati malo avokado sosa te staviti isjeckane salate. Na salatu stavite meso s istopljenim sirom pa preostali avokado sos i poklopite s gornjim dijelom peciva.

Uživajte!

Moja karijera kao food blogger nezvanično je počela prije 15-ak godina, a zvanično u aprilu 2016. kada sam pokrenuo Take Me To Food blog. U početku sam radio razne recepte, da bi se 2017. godine počeo fokusirati na burgere, zbog kojih me danas ljudi najviše poznaju.

Do sada sam napravio preko 100 burgera za blog, u životu vjerovatno preko 1000, a koliko sam ih pojeo… to je za sada nepoznata brojka.

Svaki dan razvijam nove burger recepte koje možete, osim na Sarajevo Food Dictionaryju, vidjeti i na Instagramu @haris.takemetofood.


author
Let's get social

© 2017 - 2019. Sarajevo Food Dictionary